I år feirer Rikskonsertene 40 år med musikk på veien. Den store jubileumsturneen startet i januar, med nestor og stjernemusiker Arve Tellefsen i førersetet. Nå er det duket for andre runde, der den unge cellisten Frida Fredrikke Waaler Wærvågen er del av Arves følge.

En av de viktigste hendelsene i norsk musikkliv de siste 40 år, er utbyggingen av landets musikkskoler og kulturskoler. Derfor har Rikskonsertene invitert de lokale kulturskolene til å presentere noen av sine talenter på konserten. På hvert konsertsted vil Arvefølgeprisen deles ut til det største lokale talentet. Prisen er en pengegave og en påskjønnelse som vinneren kan bruke til å utvikle seg videre musikalsk, og det er Arve Tellefsen selv som overrekker prisen.

- Det er virkelig storartet at muligheten til musikkutdannelse nå er blitt så god i Norge, kommenterer Arve Tellefsen

35 byer og steder over hele landet får oppleve Tellefsen og hans følge gjennom 2008.

- Det er med stolthet at Rikskonsertene presenterer jubileumsturneen Arvefølge, sier Rikskonsertenes direktør Åse Kleveland. - Arve Tellefsen er en stor inspirasjon for norsk musikkliv og for oss i Rikskonsertene. Vår visjon er å berøre, overraske og begeistre. Det har Arve Tellefsen gjort gjennom et langt kunstnerliv. Derfor er Arvefølge vår 40-årsgave til publikum.

Den første Rikskonsert

Da Rikskonsertene holdt sin første konsert i Hammerfest 4. januar 1968, var den unge Arve Tellefsen et av de store navnene som trakk bortimot tusen mennesker til aulaen på Hammerfest skole. I sitt 72. år er han fortsatt en av de mest populære artistene hos det norske musikkpublikummet. Denne gangen har han med seg noen av landets aller beste, unge musikere – en arvefølge håndplukket av Tellefsen selv.

Arves følge

Til sitt følge har Arve Tellefsen valgt ut tre fremragende, unge cellister som vil dele turneen mellom seg. Det er 24 år gamle Fredrik Schøyen Sjölin (i januar/februar), 20 år gamle Frida Fredrikke Waaler Wærvågen (april) og 24 år gamle Håkon Samuelsen (oktober). Kanskje vil disse en gang overta arven etter Tellefsen selv, og prege morgendagens musikkliv slik han har gjort og gjør det i dag. Sin unge alder til tross er de allerede godt i gang, og alt tyder på lysende karrierer.

Historien om Arve Tellefsen speiler utviklingen i norsk musikkliv. På sekstitallet turnerte han flittig, som regel for fullsatte kinosaler med dårlig akustikk, og ofte med instrumenter av heller tvilsom kvalitet. I dag har Norge en lang rekke kulturhus og konsertsaler hvor musikken kommer til sin rett.

- Dessuten får de unge talentene låne flotte instrumenter i millionklassen, forteller Tellefsen.

I Arvefølge framfører musikerne et variert og spennende repertoar av komponister som Ole Bull, Edvard Grieg, Johan Svendsen og Dimitrij Sjostakovitsj. De framfører blant annet Svendsens ”Romanse i G-dur” og Griegs fiolinsonate i c-moll.