Dagen før dagen, knapt halvannen time før generalprøve, brakk en av aktørene nemlig ankelen. Ny mann ble hentet inn på kort varsel. Helt til langt ut på premieredagen var det usikkert om også denne karen kunne være med, på grunn av ryggproblemer.

I stedet for generalprøve onsdag ble det en svært sein dag med gjennomgang av stykket – til dels scene for scene – før et slitent men fornøyd ensemble kunne returnere hjem litt før klokka halv to om natta. Slett ikke den beste oppladningen. I alle fall ikke for de som har langt å kjøre.

Suksess

For Ingvild Øiamo, Gjermund Strand, Gudrun Caroline Bø Jære og Ingrid Bjørgum ble det imidlertid likevel en heidundrende suksess da premieren gikk i Hovshall i Sunndal kulturhus torsdag kveld. Responsen fra publikum var kort og godt overveldende.

I salen satt blant andre kulturminister Trond Giske, samt lord og lady Iliffe fra England.

Bjørgum og Strand har sentrale roller i stykket som henholdsvis Anne Hoåsbrekken og faktor Oluf Endresen. Jære Bø og Øiamo er bondejenter. Den siste til dels svært markant sådan, der hun raser rundt på scena med flagrende skjørtekant.

– Det har vært veldig hektisk, fastslår Gjermund Strand om den siste tida. Han er inne i sin andre sesong med ladyen, og har fartet dagstøtt mellom Oppdal og Sunndalsøra. Dramaet før generalprøven kom brått på, men måten folk sto på for å løse det synes han var imponerende.

Pendlingen verst

– Det løste seg og premieren var strålende, med en energi slik at jeg nesten ikke kjente meg igjen fra prøvene. Det var tydelig at det som skjedde medførte en skjerping og vi var merkbart mer fokuserte.

Ingrid Bjørgum er «veteranen» blant de fire oppdalingene, inne i sin tredje sesong. Hun synes fortsatt det er artig, og proklamerer: «Ingen vår uten Barbara.» Hun er innstilt på å fortsette i rollen som husmannskona Anne Hoåsbrekken, og pendler gladelig fra Trondheim for å være med.

Men det er nok reisingen som er verst.

– Jeg er relativt lei av å kjøre opp og ned Sunndalingen, innrømmer Gudrun Caroline Bø Jære.

Likevel er gleden over å stå på scena større enn irritasjonen over avstandene, og det skulle ikke forundre om alle fire også er å finne på rollelista neste år.

FAKTOR ENDRESEN: Gjermund Strand (til venstre) spiller faktor Endresen, her sammen med Arve Sørdal som er årets William Arbuthnott.Foto: Arild Dyrkorn
MERKBAR: Ingvild Øiamo er en merkbar skikkelse på scenen i Lady Arbuthnott.Foto: Arild Dyrkorn
MERKBAR: Ingvild Øiamo er en merkbar skikkelse på scenen i Lady Arbuthnott.Foto: Aerild Dyrkorn
ANNE: Ingrid Bjørgum spiller Anne Hoåsbrekken, som fortviler over et dødssykt barn og en forfyllet mann.Foto: Arild Dyrkorn