OPPDAL: Det er ubehagelige sannheter som serveres i kulturhuset når det er foredrag om nett-vett. IKT-etterforsker Ola Ø.Hoel har sett det samme fra beslagsrommet, som Ibe Hoel ser i skolegården. Nettet er kommet for å bli, men ikke alt som skjer på Internett er like bra. Det trengs informasjon om både muligheter og konsekvenser, og mandag fikk elever i Oppdal høre om begge deler. Og de fikk høre de ekle sannhetene om folk, som er ute etter å benytte seg av dem. Både Facebook, Msn, mobbing på nettet, hjemmesider, Youtube og spill var blant temaene som ble tatt opp. Ibe Hoel fortalte om en episode ved hennes skole, der noen elever hadde ødelagt en dør. Hendelsen var filmet, og lagt ut som videosnutt på «Youtube.» – Det var ganske lett å finne de ansvarlige, sa hun.

På nett med vett

Politibetjent Geir Stenkløv forteller at det er viktig at både barn og foreldre lærer mer om nettvett.

– Ungene kan mye mer om mediet, foreldrene kan få gode tips om hvordan de kan være mer på banen, sier han.

Stenkløv tror det foregår mye bak lukkede dører.

– Dette kan skje alle. Jeg blir sikkert lurt hjemme selv, sier han.

– Vi vet hva vi skal passe oss for, sier skoleelev Karoline Larsen Lindstrøm. Likevel er både hun og Jostein Johansen Lyngen enige om at det er fint å få vite litt.

De syntes at far og datter Hoel var flinke fortellere.

Og kanskje vil elever i Oppdal heretter bli mer påpasselige med å legge ut for eksempel bilder av seg selv i bikine og badedrakt. For nå vet de litt mer om hva slike bilder kan brukes til.

Hoel vil ha foreldre og barn til å inngå en bindende avtale.

– La loggen på datamskinen stå i fjorten dager. Gå så inn, sammen, og se hva dere har vært inne på. Forklar foreldrene deres hva det er.

I kveld klokken nitten er det nettvett møte for foreldre, politikere og alle interesserte i kulturhuset i Oppdal.