OPPDAL: Tidlig på 70-tallet ble GPS (Global Positioning System) introdusert i det amerikanske forsvaret. Tjue år senere ble systemet åpnet for sivilt bruk. På slutten av 90-årene kom det første sivile GPS-ene tatt i bruk av turfolk i Norge.

Siden de første sivile GPS-ene dukket opp i den norske fjellheimen, har de utviklet seg til små kraftfulle «datamaskiner» med stor nøyaktighet. I de rette hender er nøyaktigheten nå ned mot en meter!

– Men som det meste ellers, den som skal bruke en GPS må kjenne virkemåten og hvordan den skal brukes. I ukyndige hender kan en GPS fort bli til mer besvær enn nytte. Den sikreste måten å lære seg bruken, er å ta et kurs, sier Johan Vindal.

Han har i mange år vært med i Røde Kors, og vært med på å finne mange savnede personer.

Onsdag kveld er han hyret inn for å kurse Oppdal Fjellturgruppes medlemmer - og alle andre som vil lære sikker bruk av GPS. Gjennom flere års kursvirksomhet, har han utviklet et kursprogram tilpasset turfolk og andre «vanlige» folk.

– Men GPS erstatter ikke kart og kompass. Den er et teknisk avansert apparat, og feil kan oppstå. Batteriet kan tømmes, du kan ødelegge den og du kan miste den. Selv tar jeg bestandig med kart og kompass før GPS når jeg drar til fjells, sier Johan Vindal.