OPPDAL/MOLDE: Natt til 20. juni 2009 brant hytta i Rønningslia ned. Først nå får kan eierne bygge den opp igjen, etter at byggestoppen er opphevet.

– Vi er lettet. Dette er kjempeflott, sier Roger Vestavik i selskapet Hytteomsetningen AS i Molde etter at Oppdal kommune nå har innvilget byggetillatelse.

Tillatelsen ble gitt bare to dager etter at fylkesmannen stadfestet det lokale vedtaket om å oppheve byggeforbudet etter at en ny rapport hadde slått fast at skredfaren ikke eksisterer.

Spørsmålet om skredfare i Rønningslia har vært en langtekkelig affære. Vestavik sier at de har fulgt saken tett, men hatt et rolig forhold til det hele.

– Vi trodde vel det skulle ta mindre tid, men følte oss sikre på at det ville løse seg til slutt.

Endret hytta - måtte vente

Tre måneder etter brannen kom Norges geotekniske institutt (NGI) med rapporten som slo fast skredfare i Rønningslia. Da søknaden om gjenoppføring ble sendt kommunen i desember, var byggestopp under vurderingen. I januar 2010 ble dette vedtatt i bygningsrådet.

Hytta som brant var en toetasjes trønderlån. Hytteomsetningen ønsket imidlertid å bygge opp en rimeligere variant for å nå en større kundemasse.

Det skulle koste dem flere års venting på byggetillatelse.

– Det er jo litt ironisk, men slik er reglene, konstaterer Vestavik, som sier de ikke vurderte å bygge opp igjen en identisk hytte.

Hadde de gjort det hadde hytta vært ferdig for lengst. I stedet blir det bygging i sommer. Vestavik regner med den er ferdig til høsten.

Trygghet

Hytteeier Nils Aakvik klaget før jul på at bygningsrådet opphevet byggeforbudet, fordi instansene ikke er forent om dette standpunktet.

– Om jeg skal selge vil problemet dukke opp. Antall interesserte kan bli færre og «rasfaren» vil bli brukt som argument for å få ned prisen, sa Aakvik til Opdalingen.

Vestavik tror ikke rasdebatten vil skremme kjøperne.

– Nei, tvert imot. Jeg tror de vil føle seg enda tryggere nå, når det har vært gjennom så mange instanser. Det er nok bare de mest skvetne som føler seg utrygge nå.

Selvantente

Brannen natt til 20. juni 2009 var for øvrig forårsaket av at filler, som var brukt i forbindelse med oljing av gulv, hadde selvantent på terrassen ute.

Selv om det var folk i nabohyttene tok det lang tid før brannen ble oppdaget på grunn av regn og tett skodde. Ifølge Vestavik trodde folk lenge at knitringen de hørte var regnet. Til slutt var det luftambulansen som flammene.

Vestavik sier at de nok har tapt penger på ventingen, men han har ikke regnet på hvor mye.

– Dette har jo tatt litt tid og fokus, men vi har valgt å holde mest fokus på det som gir energi framfor det som tar energi.