I helga arrangerer Stein Mellemseter sin 19. utgave av Fjell- og Fårikålfestivalen. Fjellmessa ble for første gang introdusert til publikum i 1998. Fårikålfestivalen dukket opp som et eget høstarrangement i 2001. Etter flere år med samarbeid ble ble de to arrangementene i 2007 slått sammen til festivalen vi kjenner i dag.

–Jeg håper og tror at vi har alt under kontroll, svarer festivalgeneral Mellemseter på spørsmålet om de har alt klart til helgas festival.

Tar værmeldingene med knusende ro

Værvarselet ser dessverre ikke så lyst ut for arrangørene. Det er ventet en del regn og temperaturene blir lave.

Mellemseter bryr seg ikke så mye om værmeldingene, så lenge Våttåhaugvinden ikke slår til igjen. Han har allerede vært i kontakt med Lars Vognild, som forrige helg advarte alle innbyggerne i Oppdal om mandagens kraftige vindkast.

–Lars har forsikret meg om at det ikke blir sterk vind i helga. Det at det blir kaldt og litt regn kan vi leve med. Tidligere år har vi også hatt snø, så været tar jeg med knusende ro. Det meste foregår innendørs, forteller han, og legger til at det er meldt fint vær til arrangementet Barnas bondegård på søndag.

Festivalen starter allerede fredag kveld med utdeling av prisen «Oppdalsambassadør» i foajen i Oppdal kutlurhus. Prisen deles ut for 13. gang. I fjor var det Bjørn Ove Ansnes som fikk utmerkelsen.

–Det eneste jeg kan røpe er at jeg tror utnevnelsen blir godt tatt imot av publikum, sier Mellemseter og gliser lurt.

«Best of show» i teltet

Det har ikke vært store endringer i programmet de siste årene. Festivalsjefen forklarer hvorfor de ikke fokuserer mer på fornyelse.

–Hele konseptet er å markedsføre Oppdal. Vi får årlig gode tilbakemeldinger fra de besøkende. Hvert år evaluerer vi arrangementet, og så lenge vi føler alt fungerer, ser vi ikke noen grunn til å endre på for mye, forteller han.

I alle år har festivalen hatt fokus på kortreiste aktører. Dette gjelder også underholdningen i festivalteltet lørdag kveld. Her blir det som før Aftersau - i år med tittelen «Oppdal goes country - Best of and more». Frode Hårstad og «Næver goes country» fortsetter kvelden.

–Jeg og Frode fikk i år ideen om å sette opp et «best of show» med flere lokale personer som har deltatt i talentkonkurransen på Aftersau, sier Mellemseter.

Mer småskala mat

Han forteller videre at det vil bli cirka like mange utstillere i år som i fjor.

–Nytt i år er at vi har mer småskala mat. Vi stiller strenge krav til at utstillerne skal ha egenproduserte produkter, forteller han.

–Hva vil du trekke frem som høydepunkter i år?

–Jeg har veldig stor tro på Barnas dag på søndag. Her vil det bli Barnas bondegård, fysikkshow med Selda Ezik og feiring av 30-årsjubileet til Trollheimen landskapsverneområde. I tillegg har vi en veldig flott hyttemesse. Det er unikt at «lille» Oppdal kan tilby det, sier Mellemseter.