Interessen for knivmakerkunsten ble vekt på 80-tallet en gang. Det var en av de første gangene at Rennebumartnan ble arrangert, at en tidligere Rosenborg-spiller stilte ut kniver.

Til stor interesse for en jakt- og fiskeglad kar, opprinnelig fra Gunnesgrenda i Rennebu, men bosatt i Oppdal de siste 40 årene.

–Jeg kan da ikke være dummere enn at jeg kan få til noe, jeg også, tenkte Joar Gunnesmo.

Selvlært

Det var han selvsagt ikke, og sammen med to andre ble Oppdal Knivklubb startet en gang på 90-tallet. Klubben teller i dag 16 medlemmer som møtes hver torsdag kveld i sløydsalen på driva skole.

–Vi leste oss opp i faget, det var jo ingen knivmakere i nærheten vi kunne lære av. I dag har vi nærmest et luksusproblem, det er nemlig ikke plass til flere i sløydsalen, forteller Gunnesmo.

Sammen med klubbens eneste rennbygg, Olav Løkslett, sitter Joar i lokalene til Ivar Fjellstad i RennebuSmia, omgitt av flotte kniver de selv har laget.

Temakvelder

Joar betegnes som mesteren, mens Olav beskriver seg selv som eleven i knivmakerkunsten. Så har han da heller ikke drevet med det tradisjonsbundne faget lengre enn snaue året.

–Kveldene i knivklubben er sterkt preget av sosialt samvær. En lengre kaffepause der det fortelles historier og skrøner er en helt sentral del av programmet. Men vi arrangerer også ofte temakvelder, slik som sliresying, metallarbeid, preging av slirene og så videre, forteller de.

Olav er sammen med et par andre forholdsvis nye medlemmer i klubben, men forteller at de mer garvede innen faget gjerne deler sin kunnskap med ferskingene.

Vil arrangere kurs

–Vi har ingen hemmeligheter, så det er ikke vanskelig i det hele tatt å spørre veteranene. Vi har all verdens ferdighetsnivå, og man trenger slett ikke å være ekspert for å begynne med dette, sier han.

Selve knivbladet kjøpes fra knivsmeder rundt omkring, før knivmakerne former skaft, syr slirer og preger disse.

–Noen skaft blir kjøpt, men vi finner også kjuker på tre som blir til emner. Vi spør alltid grunneieren først, presiseres det.

Populære gaver

Oppdal Knivklubb er innmeldt i Norsk Knivforening, og fire av klubbens medlemmer er også medlemmer i TrønderKniv. Det er stor interesse for håndverket i hele landet, og stor interesse for kursing. Det er derfor sannsynlig for at det blir holdt et knivkurs i Rennebu om ikke så lenge.

Noen av knivene som "produseres" i Oppdal Knivklubb, blir solgt, eller byttes i kniver fra andre knivmakere. men de fleste forblir hos eieren, eller de gis bort til familie og slekt og venner.

–De er populære gaver i blant annet dåp og konfirmasjoner, forteller de.

Joar har som sagt holdt på en stund, og veteranen synes det er følge utviklingen i faget.

–Det er artig å se hvordan vi lagde knivene på 80, 90 og 00-tallet. Det har vært en utvikling frem til i dag, det er bra sikkert, sier han med et smil.

Etterlysning

Det er jakttid, og da er det vel på sin plass å viderebringe et ønske fra kniventusiastene. De vil gjerne skaffe seg tilgang til materialer de kan benytte når de skal lage nye knivskaft. Så elg- og reinsjegere, hør her;

–Vi er svært interesserte i å få tak i elghorn og reingevir. Men ikke gevir av hjort, for denne er for porøs til å kunne brukes, presiserer de.