OPPDAL/SUNNDAL: Lørdag fant gjørabyggen Halvard G. Hagen en ung schæfer fastbundet øverst i Gråura. Der kan den ha stått i flere uker.

Lørdag for en drøy uke siden var Hagen på tur øverst i Gråura etter mørkets frambrudd. Da han stoppet opp på stien, hørte han en hund gjø. Hagen prøvde å lokke den til seg, men da den ikke kom, tenkte han at den nok hørte til i området eller at eierne var like ved.

Han tenkte ikke noe mer på hunden, før han denne lørdagen var på ny tur på samme sted. Igjen begynte hunden å gjø.

– Da skjønte jeg at noe ikke var som det skulle, forteller Hagen.

Bundet med dobbeltknute

Hunden var ikke synlig der den sto rundt 50 meter fra veien. Da Hagen nærmet seg, så han at den sto fastbundet i et langt tau, som han i tillegg hadde surret seg fast i.

Hagen hadde hundebur i bilen, og fikk tatt med seg hunden med en gang slik at den kunne bli overlevert til Ingrid Bjørndalseter ved Oppdal hund- og kattepensjonat.

Vanskjøtsel

Hun forteller at dette er det groveste tilfellet av dyremishandling hun har vært borti siden hun begynte med kennel for 14 år siden.

Den skinnmagre schæferen virker snill og tillitsfull. Bjørndalseter tror ikke den har vært utsatt for mishandling, det ville man ha merket på den.

Det hun derimot tror, er at hunden er blitt utsatt for neglisjering, eller vanskjøtsel. Den er tydelig ustelt.

Ikke merket

I går tok hun schæferen med til dyrlegen for kontroll, og for å finne ut om den er chippet, ved å scanne den. Det var den ikke.

Dermed blir det nesten umulig å finne eieren, om ikke spor fra publikum fører politiet på rett spor.

Etterforskning politiet i Oppdal har gjort i dag, har fått frem flere interessante observasjoner.

En person til skal ha sett hunden rundt samme tid som Halvard G. Hagen forrige lørdag, men heller ikke denne hadde oppdaget at hunden var bundet.

En annen person skal ha bitt seg merke i en bil noen timer tidligere på dagen, men hadde ikke sett verken folk eller hund.

Øremerket

Politiet har ikke kommet nærmere en oppklaring i saken, men har en tall- og bokstavkombinasjon merket i øret å gå etter. Kodingen viser at hunden ikke stammer fra noen land i Norden.

- Vi har ingen oversikt over hvilke land de ulike kombinasjonene svarer til utover det, men vi sjekker ledetråden, sier lensmann Per Christiansen.

Den to år gamle schäferen har overlevd ved å spise snø. Den ble etter all sannsynlighet etterlatt fastbundet for en ukes tid siden, opplyser politiet. (Foto: Randi Kalseth)
SER SNILL UT: Schæferhannen har veldig snille øyne, og liker seg godt i lag med folk.
Ribbena stikker frem på den unge schæferhannen.