Ifølge NTB har Halloween etablert seg som en fast tradisjon i en del norske familier. En undersøkelse Virke har gjort, viser at 24 prosent av norske familier feiret Halloween i fjor.

Blant familier med barn mellom 6 og 10 år, svarte hele 71 prosent at de markerte Halloween i 2016. For denne aldersgruppen er det vanskelig å komme utenom «knask eller knep».

Det er mange som velger å bruke penger på markeringen. 38 prosent, eller 4 av 10 nordmenn, brukte mellom 100 og 200 kroner på godteri, kostymer og dekorasjoner til Halloween i fjor. 12 prosent av husstandene tar det enda lenger, og brukte mer enn 600 kroner i 2016.

- Kundene skvetter

Ved Kiwi Oppdal har butikksjef Anne Indergård Dahle ansatt litt uvanlig ekstrahjelp for anledningen. I den ene kassa sitter en skikkelse i grønne klær og et hode som ligner et gresskar.

- Dette er verket til to av mine ansatte. De er begge over gjennomsnittet interessert i den amerikanske tradisjonen. Hun ene kommer fra USA, så det er kanskje ikke så rart, sier Indergård Dahle og smiler.

- Hvordan reagerer kundene på dukken?

- Det er mange som skvetter når de kommer bort til kassa. En kunde trodde vi hadde laget den for å skremme tyvene, forteller hun.

Selv om matbutikken ikke selger så mye Halloween-effekter har de i hvert fall pyntet lokalene litt.

- Vi prøver å tenke litt nytt og synes vi må følge tradisjonene. Vi fokuserer ikke så veldig på Halloween, men vi ser at en del voksne kjøper mer godteri for å gi til barna, sier Indergård Dahle.

Sminke og blod er bestselgere

Hos Notabene på Domus Oppdal kjører de på med et rikt utvalg av effekter og pynt til Halloween. Butikksjef Ruth Mellemseter forteller at de har solgt ting siden starten på oktober.

- Vi selger mye effekter. Pynteting går det ikke så mye av i år. Grunnen til det tror jeg er fordi Halloween er lagt på en tirsdag. Er det Halloween i helga, lager foreldrene fest til barna og pynter opp huset, forteller Mellemseter.

Sminke og kunstig blod er ifølge butikksjefen bestselgere.

- Jeg vet det skal være Halloween-fest i Berghallen i helga, så jeg regner kanskje med at vi kommer til å selge litt ting til arrangementet, sier hun.

Selger mest godteri

På Europris Oppdal står butikkmedarbeider Kristine Rake ved avdelingen der de har plassert mye av Halloween-utstyret.

- Vi selger spesielt mange masker i år. I fjor gikk det mindre av dem. Årsaken til det kan være at konseptet Halloween har satt seg mer hos folk enn tidligere, forteller Rake.

Butikken har ifølge henne solgt Halloween-varer siden midten av september. Selv om det går mye av de skumle maskene, er det godteri det selges mest av.

- Vi pleier å selge veldig mye godteri de siste dagene. Jeg regner med det blir mye folk her i helga, sier Rake.

Se bildeserie øverst i artikkelen!