OPPDAL: Men det spørs om sjukdomsvinteren blir helt som normal når årets influensa kommer i slutten av januar.

Kommunelege Rolf Kr. Mathisen i Oppdal har selvfølgelig registeret en god del omgangssjuke og forkjølelse. Særlig i de siste ukene før jul ble mange rammet av omgangssjuke.

Som normalt

– Men antallet er helt innenfor det vi må forvente. Omgangssjuke og forkjølelse er svært smittsomt, og når slike sjukdommer først dukker opp, rammer det mange. Jeg er mer spent på årets influensa som er ventet om en måneds tid. Det sies at den kan være hardere enn på mange år. Derfor vil jeg oppfordre eldre og folk med svekket immunforsvar om å vaksinere seg. Vaksinen har vanligvis god effekt, enten ved at man slipper helt unna eller ved at man slipper lettere hvis man først blir rammet. Vaksinen virker hurtig og det er ennå uker til influensaen er ventet, sier Rolf Kr. Mathisen.

Stell godt med deg sjøl

Influensa er en helt spesiell virussjukdom. Men når forkjølelsen rammer som aller verst, er det mange som tror de har influensa.

Hard forkjølelse kan også gi influensalignende symptomer som feber og kroppssmerter. Forkjølelse kan også forverre seg til bronkitt og lungebetennelse.

– Jeg anbefaler den sjuke å stelle godt med seg sjøl. Ta det med ro og bruk dagen til det som føles best. Vanlige friske mennesker tåler dette godt. Søk lege om nødvendig, sier Rolf Kr. Mathisen.

Vent et døgn

Han mener barn og voksne med omgangssjuke bør vente minst ett døgn etter siste oppkast før de igjen går i barnehagen, på skolen eller på arbeid. Etter influensa kan man gå ut blant folk straks man føler seg frisk igjen.

SPENT PÅ ÅRETS INFLUENSA: Kommunelege Rolf Kr. Mathisen venter årets influensa til Oppdal om en måneds tid. Meldinger kan tyde på at den er hardere enn for eksempel fjorårets.