Valgkomiteen la onsdag fram sin innstilling. Valgkomiteen var nesten delt på midten om hvem som bør bli ny nestleder i SV. Flertallet på fire ønsker Lars Haltbrekken, mens mindretallet på tre går for Marian Hussein.

Flertallet trekker fram at Haltbrekken vil bidra med lederkraft og utfylle ledelsen politisk og organisatorisk. De vektlegger også at han har erfaring med forhandlinger, er sterk i debatter og synlig i mediene.

– Lars har et bredt nettverk i miljøbevegelsen. Både som leder av Naturvernforbundet og som stortingsrepresentant for SV har naturvern og klimakamp stått sentralt for Lars, og han har lenge vært en viktig brobygger mellom naturvern- og klimahensyn, skriver de.

Haltbrekken er stortingsrepresentant for SV i Sør-Trøndelag. Haltbrekken har markert seg i flere lokale saker i fjellregionen, både striden i Gjevilvassdalen og utbyggingen av ny E6 gjennom Rennebu.

Komiteen går enstemmig inn for at Kirsti Bergstø skal overta som partileder etter Audun Lysbakken. Det er også enighet om at Torgeir Knag Fylkesnes skal fortsette som en av partiets nestledere. Bergstø sitter i dag som den andre nestlederen, og valgkomiteen måtte finne en erstatter for henne.

Trønderen Haltbrekken har sittet på Stortinget siden 2017. Han har en bakgrunn som mangeårig leder i Norges Naturvernforbund. Før det var han i en årrekke i ledelsen i Natur og Ungdom. Også som stortingsrepresentant har han arbeidet mye med klima- og energispørsmål nasjonalt og internasjonalt.

Valgkomiteen har vurdert sju kandidater når de har sett på hvem som skal sitte i de to nestledervervene.

I tillegg til Haltbrekken har de hatt følgende navn på blokka: Dagens andre nestleder Torgeir Knag Fylkesnes, Ingrid Fiskaa, Freddy Øvstegård, Marian Hussein, Grete Wold og Sara Bell.