Prisene for fritidsboliger på fjellet steg med 5,4 prosent det siste året. Den typiske fritidsboligen på fjellet i Norge koster nå 1.760.000 kroner. Interessen for fritidsboliger på fjellet er stabil og fra februar 2017 til januar 2018 ble det solgt 3 905 fjellhytter i Norge, en nedgang på to prosent fra året før.

– Etter en økning i antall omsetninger de senere årene stabiliserer transaksjonsvolumet seg nå på et høyt nivå. Det har i flere år vært stor interesse for å kjøpe seg hytte på fjellet, og det ligger an til at interessen for å anskaffe seg fjellhytte vil holde seg ut vintersesongen, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Gjennomsnittlig salgstid synker fra 106 til 83 dager, og raskest går det i Ringsaker med 35 dager. Tregest går det i Bykle med 136 dager

– Salgstiden er normalt lenger i fritidsboligmarkedet enn i det ordinære boligmarkedet. Gjennomsnittlig salgstid har gått vesentlig ned, noe som bekrefter det høye aktivitetsnivået som har vært i hyttemarkedet det siste året, sier Dreyer.

Avdelingsleder Stian Knutsen hos Oppdalskontoret til Eiendomsmegler 1 Midt-Norge forteller til Opdalingen at han er mest overrasket over omsetningshastigheten. Omsetningshastigheten viser hvor lang tid du bruker på å selge eiendommen til den har kommet på finn.no til den er solgt.

I 2016 var omsetningshastigheten i Oppdal på 79 dager, mens den i 2017 var på 59 dager.

– Dette er en bra omsetningstid i positiv forstand. Normalen i mange år har vært opp mot et halvår i omsetningstid og at vi nå er nede i 59 dager, er utrolig artig, sier Knutsen.

– Hva tror du er grunnen til at omsetningstiden har gått så kraftig ned?

– En faktor er at vi har lave renter og at det er neste gratis å låne penger. Og trenden viser at fjellhytter populært og det står i stil med prisøkningen i Oppdal, hvor det har vært en ti prosent økning de to siste årene, sier han.

Viktig med nærhet

Fjellhytter beliggende ved langrennsløyper steg med 5,2 prosent det siste år, mens fjellhytter beliggende ved alpinanlegg steg med 5,8 prosent.

– Vi har gjennom det siste året fått tilbakemeldinger fra hyttemeglerne om at det har vært økende etterspørsel i markedet for fjellhytter. Dette bildet stemmer godt med tallene i Eiendom Norges fritidsboligprisstatistikk. Det siste året er det tredje året på rad med solid vekst i prisene. Fjellhyttemarkedet ser ikke ut til å ha blitt berørt av det svake boligmarkedet i 2017, og vi ser få tegn til at markedet for fjellhytter vil svekke seg i tiden fremover, sier Dreyer.

Også i Oppdal er det populært med fritidsboliger i umiddelbar nærhet til langrennsløyper og alpinbakker.

– De hotteste områdene i Oppdal per dags dato er alt fra det som ligger heisnært til innover Skarvatnet og Gjevilvassdalen. I tillegg er Nerskogen i vinden. Trendene er lik som de har vært i mange år, sier Knutsen.

– Har løypestriden i Gjevilvassdalen påvirket fritidssalget på noen måte?

– For mange år siden var det en stor snakkis og da var det mange kjøpere som bet seg merke til striden. Men de siste årene har jeg ikke fått spørsmål rundt det og det virker som om vi har ridd av den verste stormen. Det har kommet opp flere nye hytteområdet der de siste årene, så det bygges bra i området, sier han.

Medianprisen for Oppdal er på 2.150.000 kroner og det er en liten nedgang. Men Knutsen sier at kvadratmeterprisen ligger på rundt 30.000 kroner i Oppdal.

– Vi har et godt og sunt marked i Oppdal. Vi har ikke de store toppene og de store bunnene, men markedet har vært stabilt. Hovedargumentet til folk som vil kjøpe i Oppdal, er turterrenget sommer og vinter. Og det er nok en årsak til at Oppdal gjør det bra i markedet, sier han.

– Fritidsboligmarkedet har alt å si for Oppdal

De to siste årene har ikke eiendomsmegleren opplevd maken til "bonanza" i hyttemarkedet.

– Jeg har jobbet som megler de siste elleve årene og det er spesielt de to siste årene det har eskalert. Det var bra i 2016 og ekstremt bra i 2017, sier han.

Framover tror Knutsen at markedet vil stabilisere seg.

– De som kjøper en fritidsbolig gjør en investering for fritid. Jeg tror det kommer til å stabilisere seg og om det skulle fortsette som har nå har gjort, hadde det vært tullete. Det er sjeldent man opplever et slikt trykk, men det er veldig artig å få oppleve det, sier Knutsen.

– Hvor mye har fritidsmarkedet å si for Oppdal?

– Det har alt å si, for det berører alle samfunnsgrupper. Det blir lagt igjen mye penger i bygda og Oppdal er ekstremt avhengig av fritidsboligomsetningen og av turismen, sier han.