Oppdal: Denne uken ble årets abonnementstall for norske aviser lagt fram, Opdalingen går tilbake 4,38 prosent, konkurrenten Opp går fram 2,51.

– Det er klart det svir, og det er bare å bøye seg i hatten, vår konkurrent har hatt en godt fjorår, og har styrket seg på papirmarkedet. Konkurranse er bra, og vi må bare gjøre slagordet til et kjent bilutleiefirma til vårt mantra i tiden som kommer; «We try harder», kommenterer ansvarlig redaktør Tore Aasheim.

Store endringer

– Når det er sagt så er mediebildet i Norge i ferd med endre seg raskere enn vi klarerer å telle lesere, så både vi og vår konkurrent går et spennende år i møte. I forbindelse med at Adresseavisen Gruppen AS aktivt gikk inn i det lokale medielandskapet ble både vi og vår konkurrent gått nøye etter i sømmene, og vi er tilfredse med at de valgte å gå inn i Opdalingen, uttaler Aasheim.

Det å bare fokusere på opplagstall og lesertall som offentliggjøres kun én gang i året, er både omstridte og begynner å bli en heller gammeldags måte å telle på.

Det er litt sånn som samen eller bonden, det er greit nok å ha mange sau eller rein, men det er nå tyngden på flokken samlet som til sjuende og sist gjelder, kommenterer Aasheim.

Adresseavisen Gruppen har bedt markedsanalyseselskapet Norfakta om å se nærmere på «tallene bak tallene» og her er det mye hyggelig lesing for Opdalingen.

Hyggelige tall

Lesere i Oppdal og Rennebu ble oppringt på telefon og blant annet spurt om:

– Hvor finner man de beste tilbudsannonsene fra næringslivet? Og hvilken avis må man lese for å få med seg viktig kunngjøringer?

Jo, det er Opdalingen, mente bygdefolket. På dette området ligger Opdalingen opptil elleve prosentpoeng foran konkurrenten.

Opdalingen er også desidert best på sportsdekning, og ligger foran konkurrenten når det gjelder både lokal kultur og småstoff fra lokalmiljøet. Når det gjelder debatt og familiestoff er konkurrenten bedre enn Opdalingen ifølge leserne – og det er jo noe vi må gjøre noe med, sier Aasheim.

Én ting er antall abonnenter, noe annet er også hvor mange som leser lokalavisa. Tallene fra Opdalingen og den nærmeste konkurrenten er ikke helt sammenliknbare fordi konkurrenten er en ukeavis og Opdalingen kommer ut to ganger i uka og dekker to kommuner.

Det er også slik at det ikke bare er to lokalaviser som konkurrerer med hverandre. I dagens medieverden konkurrerer også lokalavisene mot riks- og regionsaviser, og i det store bildet er det marginal forskjell mellom de to avisene.

Positive til oppkjøp

I forbindelse med at redaktør Bekken introduserte Amedia for styret i Mediehuset Opp og det lenge var snakk om et oppkjøp av avisa, og i forbindelse med at Adresseavisen ytret ønske om å kjøpe seg inn i det lokale mediebildet, ble det av noen gitt uttrykk av at lokalbefolkningen var negative til at et større konsern kom inn for å trygge framtidig drift av lokalmedia.

Ifølge markedsundersøkelsen som Norfakta har gjennomført på vegne av Adresseavisen Gruppen er dette grunnløse bekymringer basert på synsing.

Kun åtte prosent av bygdefolket mener det er negativt at Adresseavisen har gått inn og kjøpt Opdalingen.

– Dette er svært gode nyheter for oss, uttaler Aasheim.

– Lokalavisa er og blir fri og uavhengig, og stresset med å gjennomføre såkalt «hjemkjøp» fra et «skummelt» konsert er først og fremst et suksessrikt markedsføringsstunt.

Satser på nett-TV

– Når det gjelder framtidig konkurranse, så vil den først og fremst stå på nett, brett og mobil, tror Aasheim.

– I dag har Opdalingen sin egen APP som er tilgjengelig både for adroid-, iPhone- og windows-telefoner og på nett har vi over 250.000 visninger på en god uke. Dessuten satser vi nå friskt med egne nett-TV-sendinger og direktesendinger fra offentlige møter. Dette gjør oss til en enda bedre lokalavis, sier Aasheim.

500 så på kommune- styremøtet

– På kommunestyremøtet i Oppdal nå sist var det mer enn 500 personer som gikk inn og fikk ta del i lokaldemokratiske prosesser.

Det er ikke mindre enn fantastisk. Med levende bilder tar vi bygdefolket inn i kommunestyresalen, tenk hva det har å si for lokaldemokratiet.

Det er på nett kampen om framtidens lokalavis kommer til å stå, og så får vi samtidig sørge for å gi Opp skikkelig konkurranse, også når det gjelder antall lesere, forteller Aasheim, som også bekrefter at overgangen til det nye konsernet går etter planen.