BERKÅK: Å bli kåret til Månedens håndverker innebærer blant annet at bedriftens produkter bli stilt ut i Birkas lokaler på Berkåk. Bedriften får også en grundig presentasjon på Birkas nettsider.

Sjelden

Henning er noe så sjeldent som en norsk treskjærerbedrift med hele seks ansatte. De viderefører arven fra grunnleggeren Henning Engelsen, med livfulle, uttrykksfulle og kreative figurer. Samtidig jobber de hele tiden for tilpasse seg skiftningene i markedet, og satser nå i tillegg mer på bruksgjenstander som lysekroner og julepynt.

Detaljrikdom

– Henning Engelsen utviklet i sin tid en helt egen stil, og den har fulgt oss hele veien. Samtidig vektlegger vi en større grad av funksjonalitet i våre nyere produkter, som kommer i tillegg til det dekorative. Det som særpreger og binder de to ulike tilnærmingene sammen er nok detaljrikdommen. Og akkurat den akter vi å holde på, slår Bjarne Espedal fast. Han er gift med Hennings datter Angelina, og sammen med hennes søster Christl driver og eier de i dag bedriften.

Håndverkstradisjon

Alle deres omkring 250 ulike modeller males for hånd. De bruker hovedsakelig lind, men også bjørk i produksjonen.

– Først sages et emne ut etter sjablong, deretter maskinfreser vi figurene grovt, før de håndfreses, spikkes og pusses, sier Bjarne. Figurene de tilbyr er blant annet folklorefigurer, troll, vikinger og dyr.

– For oss er det i seg selv inspirerende å holde liv i en gammel norsk håndverkstradisjon som forlengst ville ha vært borte fra markedet om vi ikke fortsatte. Men dette betyr samtidig at vi hele tiden må fornye og tilpasse virksomheten vår, sier han videre.