Oppdal: Aleksander Vinter er en norsk musikkprodusent som går under navnet Savant og Vinter in Hollywood, og som er blitt en stor verdensstjerne innen sin sjanger.

Aleksander vokste opp i Holmestrand. Da han var fire år gammel begynte han å spille på et elektrisk orgel, og da han var ti år spurte han moren om å få sitt eget keyboard, og fikk låne et gammelt og defekt Casio keyboard av søsteren sin.

Det var på dette tidspunktet at han først oppdaget «trance» – musikk og fortalte sin mor at «Jeg vil ha en datamaskin, og jeg vil lage musikk».

Aleksander startet med å produsere «Drum and Bass» – musikk før han startet med å produsere musikk som var inspirert av hans favoritt videospill.

Senere ble han med i et Black metal-band som gitarist, men etter hvert bestemte han seg for å lage sin egen metalmusikk på sin datamaskin. Samtidig fortsatte han å eksperimentere med «House», «Trance» og «Metal».

Nominert til Spellemann

I 2009 ble han nominert til Spellemannprisen for sitt første album «Outbreak». I 2011 ga han ut albumet «Ninur», og hans karriere har siden da tatt helt av.

Navnet Savant er ikke et tilfeldig valgt navn, men mer en beskrivelse av Aleksander Vinter, som har Asberges syndrom.

En autistisk savant er en autistisk person med savantsyndromet, som beskrives som det å både ha en graverende utviklingspsykologisk eller mental hemmelse og samtidig ekstraordinære mentale ferdigheter, som for eksempel innen musikk. Ifølge Wikipedia er det kun 50 – 100 mennesker i verden som er anerkjent som autistiske «savanter».

Verdensartist

Savant har ikke vært mye i Norge, men er veldig stor i blant annet USA. Han er kjent for å være veldig kresen på valg av spillesteder, men nå kommer han altså til Oppdal.