Oppdal: Tidligere lensmann, Asbjørn Liberg, har på eget initiativ jobbet med å dokumentere oppdalingers innsats og erfaringer fra Tysklandsbrigaden.

– Dette har vært en omfattende jobb, som det nå haster med, forteller Liberg. De som var med i Tysklandsbrigaden begynner å bli gamle, og mange har allerede gått bort. Hittil har jeg intervjuet rundt 20 veteraner fra Tysklandsbrigaden, men det finnes sikkert mange flere.

De første soldatene som ble sendt til Tyskland i 1947 ble stasjonert i Göttingen, et område sør for Hamburg, og var de første norske fredsbevarende styrker. Senere ble flere stasjonert i Slesvig-Holstein, som er området nord i Tyskland.

Ønsker tips

Liberg etterlyser nå personer som sitter med opplysninger og bilder.

– Jeg har ingen anelse om hvor mange oppdalinger som var i Tysklandsbrigaden, men det er langt flere enn de 20 jeg har pratet med hittil. Rundt 50.000 nordmenn tjenestegjorde i Tyskland.

– Jeg håper derfor at etterkommere etter avdøde veteraner fra Oppdal, og som sitter inne med bilder og informasjon, tar kontakt.

– Jeg har tenkt å overlevere stoffet til Oppdal Historielag ved Kjell Haugland, så får vi se hva som kommer ut av dette etter hvert. Det ser ut til at det i alle fall blir en artikkel i Bøgda Vår til høsten.

Spennende historier

Liberg har samlet et stort knippe beretninger fra oppdalinger som opplevde etterkrigstiden i et sønderbombet Tyskland. Historier, som beskriver hvordan de mange unge oppdalingene opplevde transporten til Tyskland og hva de opplevde under oppholdet.

For mange var det dramatiske opplevelser, blant annet med båttransport i storm og drivende miner, men også mange gode minner.

– Flere viser til at tiden i Tyskland var fin, og at de ble godt mottatt av innbyggerne. Det spesielle var nok at det stort sett bare var barn, kvinner og eldre mennesker igjen, som var glad for at krigen endelig var slutt. Noen følte nok også på nederlaget, etter å ha blitt indoktrinert med at tyskerne var verdens «Übermensch».