Den 30 år gamle tyskeren som står frem idagens avis og ber om unnskyldning, har all mulig grunn til å gjøre det. Han oppførte seg aldeles ufyselig i fylla lørdag kveld, og følgene av det var at han mistet jobben og muligheten til å være i Norge.

Ikke bare det, han kan ikke lenger reise til New Zealand som planlagt. En ung lovende snekker må reise hjem for å bo hos mamma, i skam.

Han kunne reist med halen mellom beina. Han hadde ikke trengt å ta kontakt med Opdalingen for å få lov til å be om unnskyldning. Når han nå står her i dag, med lua i handa, så er det en handling det står full respekt av.

Han ber oppdalinger som har ansatt tyskere og fremdeles skal gjøre det, forstå at dette var hans handling, og ikke kameratenes. Det 800 år gamle snekkerlauget han tilhører, skal ikke besudles ved at han har vært dum.

Han står frem som skrekk og advarsel for andre som vet at det ikke er bra å drikke seg fra vettet, men som kan komme til å gjøre det i kveld likevel.

Spar det siste glasset, la den siste drinken stå.

– Alle vet det, men ingen skjønner hva det innebærer før de står der, sier lensmannen. Se på Mirko Freese. Rekk opp hånden den som tror han har det bra med seg selv i dag. (RGK)