10 000 mennesker er ifølge Hamas døde på grunn av Israels krigføring i Gaza, og krigen vekker sterke reaksjoner over hele verden.

Tone Ekrann Aarak og Kirsten Vikan Opdahl har tatt initiativ til en lokal fredsmarkeringen søndag 12. november.

– Vi er med som privatpersoner og som medmennesker. Som mødre med et brennende ønske om å vise at vi bryr oss, sier Vikan Opdahl.

Markeringen skjer utenfor Byggmix før folk går samlet til kulturhuset hvor det blir appeller og musikkinnslag, og noe å varme seg på.

– I solidaritet med sivilbefolkningen på Gaza, og spesielt barna som er de mest skadelidende i situasjonen som pågår nå, sier Ekrann Aarak til Radio E6.

Nødvendig med markering

De to har lenge kjent på et behov for å ordne en markering lokalt.

– Det er så lett å føle seg maktesløs og ensom i en sånn situasjon. Vi får så mye inntrykk gjennom sosiale medier, kanskje mer enn vi gjorde tidligere. Det er unger som er mest skadelidende, og mange barn blir drept, påpeker Ekrann Aarak.

Begge har vurdert forskjellige måter å markere sitt engasjement på.

– Jeg vurderte å dra ned til Oslo for å markere, men tenkte at nei, det er her jeg bor, og det er her barna mine skal vokse opp. Vi skylder befolkningen i Gaza, og vi skylder hverandre å engasjere oss her i bygda, sier Ekrann Aarak.

– Hadde jeg ikke hadde barn selv ville jeg kanskje dratt ned for å bidra på en eller annen måte. Det er et fascinerende land med en fascinerende historie. Det som skjer der nå berører oss dypt som mennesker. Det vil være godt for oss her hjemme å kunne bidra på en positiv måte. Det kan kanskje gjøre det lettere å bære på, sier Vikan Opdahl.

Voldsomme traumer

Det er fortsatt rundt 100 nordmenn i Gaza i dag. Det er kun noen dager siden at det ble opprettet veier ut av det krigsherjede Palestina.

– Jeg har ingen personlige kjenninger der. For meg handler dette mest om at barn ikke skal være ofre. Det er voldsomme traumer de kommer til å sitte igjen med etter dette. Vi har oppdalinger som har opplevd dette på kroppen selv. Som vet hva det vil si å være i slike områder. De fortjener vår fulle støtte, og at vi står sammen med dem og ser dem, sier Ekrann Aarak.

Vikan Opdahl siterer Arnulf Øverland:

– Du skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer deg selv. Det har blitt vanskeligere og vanskeligere som menneske å være taus. Vi må vise hverandre, og barna våre at vi står sammen og støtter hverandre og de som dette går utover, sier Vikan Opdahl.

Arrangørene av fredsmarkeringen håper at så mange som mulig kommer på søndag. På tirsdag er det 100 som har meldt interesse på Facebook. Foto: Tore Brendryen

– Det handler om barna

Israel/Palestina-konflikten har vært en av de mest betente og kompliserte i verden over mange tiår.

Nettet oversvømmes av både informasjon og desinformasjon om situasjonen som har eskalert voldsomt de siste ukene, etter at palestinske Hamas overrumplet Israel med et terrorangrep som ifølge Israel krevde 1400 menneskeliv.

Ekrann Aarak og Vikan Opdahl mener at det er lov å ha sitt eget standpunkt om konflikten, men at fredsmarkeringen først og fremst handler om at man er imot barns lidelse.

Den mener de folk kan delta på uansett hvilken side man har sympati med i konflikten:

– Vi har lyst til å fokusere på solidaritet med barn som er rammet. Man trenger ikke et politisk standpunkt for å ta et standpunkt om at ingen barn skal bli drept eller traumatisert. Det betyr ikke at man er imot noen folkeslag, sier Ekrann Aarak.

10 000 døde

I underkant av 10 000 mennesker har i følge Hamas mistet livet i Gaza i 2023. Over 4 000 av dem skal være barn. Blant menn, kvinner og barn er det flest barn som er drept.

– Mange synes det er vanskelig å ta et standpunkt, men som Tone sier er det ikke vanskelig å si «la barna leve». En god handling kan ha ringvirkninger langt utover landegrensene, sier Vikan Opdahl.

«La barna leve» er også slagordet for markeringen søndag, hvor arrangørene oppfordrer folk til å ta med seg både plakater og fakler om man har lyst.

Blant andre vil ordfører Elisabeth Hals (V) holde en appell. På tirsdag er det 100 som har meldt at de er interesserte på facebook-arrangementet.

– Vi håper at så mange som mulig kommer.

Tone Ekrann Aarak var den som startet initiativet.

– Jeg ville veldig gjerne få til en markering, og da trengte jeg noen ja-mennesker. Den første jeg kom på var Kirsten. Vi prøver å få med oss flere som kan holde appeller eller musikalske innslag. Blant annet skal Signe Sande og Fride Megarden, to veldig dyktige unge sangere, synge for oss på søndag. De ble med så fort vi spurte. Faktisk er det slik at de voksne er litt treige, mens de unge har blitt med umiddelbart.