OPPDAL: Litt over klokka 23.00 lørdag kveld kontrollerer en patrulje fra Oppdal lensmannskontor trafikken på riksvei 70 ved Haugen skole, like utenfor Oppdal sentrum.

Mistenkelig

Politiførstebetjent Per Christiansen forteller at de oppdager to biler som kjører sammen, og som holder høy fart. Den ene bilen svinger inn på en gårdsvei, noe politiet finner merkelig.

– Vi sjekket ut den første bilen, men holder den andre under oppsikt. Når han kjører ut fra gårdsveien, holder han meget høy fart, sier Christiansen, og legger til at politiet ikke er sikre på om de to bilene kjørte sammen.

Politiet følger etter et stykke med blålysene på, vestover mot Lønset. Men Christiansen finner fort ut at farten er for høy.

– Man er jo alltid redd for at det skal skje noe sånt som dette, sier Christiansen.

Etter bare en liten stund mister politipatruljen kontakt med bilen.

– Bilen vi snakker om, er en ombygd sportsbil, eller racingbil, av typen Subaru Impreza WRX. Den er spesialutstyrt med veltebøyle og firepunkts setebelte, blant annet, sier Christiansen.

Bilen er en turboladet versjon av Subaru Impreza, en liten sedan med firehjulsstrekk. Dagens WRX er basert på rallyutgaven, Subaru Impreza WRC, som blant andre Petter Solberg kjører i World Rally Championship, ifølge wikipedia.no.

Bilen var ikke registrert. Christiansen sier at politiet ikke vet om sjåføren var alene eller hadde med seg en passasjer.

Følger etter

Politiet gir opp jakten kjapt, men følger etter i mer moderat fart og uten sirener og blålys. Når patruljen kommer til Sliper, mellom Lønset og Gråura, har ulykken skjedd.

Sjåføren har kjørt ut i en slak høyresving, og gått rundt i alle fall en gang. Farten har vært høy, uten at noen kan anslå hvor stor. Men bilen ligner «en såpeboks», som brannsjef Sten Bjørgen uttrykker det.

– Vi er redd vi kommer til å finne en død person i bilen, sier Christiansen.

Men sjåføren er søkk borte.

Alarmen gikk klokken 23.17. Når brannvesenet kom til stedet klokken 23.32 var både politiet og ambulansen på plass. Når Opdalingen ankommer ulykkesstedet like før midnatt er også et ambulansehelikopter på tur inn over området. De leter med lys etter den forsvunne sjåføren.

Hundepatruljen

Letingen fortsetter den neste halvtimen. En politihund fra Trondheim er også fløyet inn, mens bilen og hundeføreren er på vei i bil. Men litt over klokken ett er sjåføren fremdeles ikke funnet.

– Det er såpass tett vegetasjon i området, så det er vanskelig å se noe. Vi har ikke varmesøkende kamera, som Sea King-en, sier Steinar Einvik, overlege ved luftambulansen.

I likhet med de andre på stedet, var han forberedt på det verste.

– Man er jo det, når man ser en bil som er såpass skadet. Det jeg kan si, er at det ikke er spesielt smart å stikke av fra stedet etter at man har vært i en slik ulykke, sier Einvik.

Nøkkelen sto fremdeles i tenningslåsen på bilen da sjåføren stakk av. Brannmannskapene brukte litt tid på å sikre at det ikke var brannfare i bilen etter den kraftige ulykken.

Englevakt?

Brannvesenet begynte å rydde skadestedet og slippe trafikken forbi like før klokken 01.00. Det var ikke mye trafikk på stedet, og det var uproblematisk å slippe forbi de få bilene som sto i kø.

Men veibanen måtte ryddes både for mye glass og vrakdeler fra bilen. Skadestedet bar tydelig preg av at det hadde vært en voldsom ulykke. Likevel kunne det tyde på at sjåføren hadde hatt englevakt og sluppet fra det uten store skader.

Det var ingen spor i bilen som tydet på at sjåføren var hardt skadd.

– Nå leter hundepatruljen i retning Oppdal. Det siste vi har hørt, er at hundene har fulgt et spor mot en ubebodd gård, sier politiførstebetjent Per Christiansen.

Da Opdalingen dro fra skadestedet like etter klokka 01.00, kom hundepatruljen fra Trondheim.

Rundt klokken 01.45 pågikk letingen fremdeles, og hundepatruljen hadde fulgt sporet opp mot snøgrensa i fjellet.

– Det er mulig personen leter etter ei hytte å komme seg inn i, sier brannsjef Stein Bjørgen.

Mannskap fra Oppdal bilberging fikk ryddet veibanen rundt kvart på to natt til søndag, og veien var dermed åpen for normal trafikk igjen.

Klokken kvart på tre natt til søndag var sjåføren fremdeles ikke funnet, ifølge operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt.