OPPDAL/SILJAN: Seks syklister fra Oppdal måtte snu med uforrettet sak da NM i downhill i Siljan i Telemark ble avlyst.
Etter en kort befaring av løypa så hoveddommeren seg nødt til å si nei til at det kunne arrangeres konkurranse i løypa slik den framstod. Den var rett og slett ikke sikker nok.
Fikk velge
– Det ble innkalt til et møte fredag, og vi som skulle sykle i NM fikk bestemme selv om vi ville sette løypa i forsvarlig stand eller om NM skulle avlyses. Vi valgte å ikke gjøre det. Det ville tatt så lang tid at vi ikke ville rukket å trene i den før mesterskapet, sier Husby.
Planen var å trene fredag ettermiddag og lørdag. Konkurransen skulle avvikles søndag.
Husby og de andre i downhillgruppa i Oppdal har arrangementserfaring fra både NM og Norgescup, med veldig gode tilbakemeldinger fra syklister og forbundet. Etter å ha tatt en prøvetur i løypa hadde Husby mest lyst til å pakke sammen sakene sine og forlate stedet umiddelbart. Dette på tross av at han og de andre oppdalssyklistene hadde lagt bak seg en åtte timer lang kjøretur for å bli med på NM.
– Jeg er ikke i tvil om at det var riktig av hoveddommeren å avlyse, sier Husby.
Skjulte farer
Ti-femten centimeter høyt gress stod igjen i løypa. Under gresset skjulte det seg halvmenters store groper og spisse steiner. Løypa var også lagt over myrområder så dype at det garantert ville medført bråstopp.
– De hadde merket løypa med sprerrebånd. Disse var festet i armeringsjern. Kommer du i femti kilometer i timen, treffer på en usynlig stein og raser over styret, er det farlig i seg selv. Armeringsjernene gjorde det ikke på noen måte tryggere. Løypa vitnet om at arrangøren ikke har noen som helst forståelse for hva downhillsykling er, sier Husby.
Norges Cykleforbund legger seg flate og beklager det som har skjedd. Rittleder og arrangørklubb Grenland Sykleklubb på sin side har ikke vært så ydmyke.
På varden.no går rittlederen langt i å kalle syklistene for pyser.
– Ja, dette synes jeg er pysete. Her kunne de ha kjørt, sier rittleder Yngvar Madsen til varden.no.
– Uttalelsene viser bare hvor liten forståelse arrangøren har for sporten. Selv om downhill er en såkalt ekstremsport, betyr det ikke at vi ikke er opptatt av sikkerhet, sier Husby.
Les mer i Opdalingen tirsdag.