Når Jan Borseths i kveld drar til på juleshowet på Quality Hotel Oppdal, er det med plate nummer 22 i sekken.

Det tradisjonsrike selbuorkesteret består i dag av en selbygg og to oppdalinger. Foruten Borseth selv er det Vebjørn Moen og Stephen Carlson som utgjør de faste medlemmene i orkesteret. De tre forkynner på den siste plata at «Festen fortsetter».

Påstanden er delvis dekkende. Jan Borseths har et repertoar som sørger for at alle som trekker til evenementene der de deltar bør finne noe som treffer. Her er alt fra tradisjonell gammeldans til blues. Ikke alt får undertegnede i festhumør, men enkelte tekstmessige perler er det utvilsomt.

Party-låter

Så som «Livets landevei» der Edgar Wangsmo er trukket med som tekstforfatter. Låta var innom og snuste på Kanskje på Norsktoppen tidligere i vinter.

Men her er også flere andre som kommer til å få et trofast publikum. «Samfunnshus og bygdabaill», som innleder plata, er en svingende danselåt over velprøvd lest. En potensiell slager på dansegolvet. «Fest på Ler» av Brønnøysund-brødrene Taiwo og Kehinde Karlsen er også en typisk trøndersk partylåt. Samme duo står bak «Æ va frempå», som så definitivt havner i samme sjanger. Morsom countrypop.

«Vakre Bessaker» er kjente valsetakter for tradisjonalistene blant gammeldanspublikumet, mens «Selbuggi Vuggi» får fram swing-foten. Tekstmessig er den nok ingen «höjdare».

Jan Borseths calypso «Du som ikke har dansefot» blir litt «Yes, we have no bananas», mens «Vårkåt» er en lett harselerende låt med en veksling mellom dialekt og riksmål som ikke alltid fungerer like godt.

Da er det mer drag over «Bikkja mi», ei blueslåt i «Blå Poker»-stil, et av Vebjørn Moens mange andre prosjekter.

Vel variert

«Schottis fra Härjedalen» er tradisjonell gammeldans dyktig arrangert og utført av Jan Borseth på trekkspillet, mens «Dains te bygda» blir en litt anonym dansebandlåt.

Plata har også to bonusspor, begge signert Jan Borseth. «Min Ingeborg» hadde ikke blitt savnet om den hadde vært utelatt. Mens «Klagesang til minister'n» er ei nidvise til Dagfinn Høybråten som nok får sitt publikum.

Alt i alt ei variert plate, men kanskje spriker den for mye. Det er i alle fall liten tvil om at det er første del av plata som er sterkest.

Uansett er det grunn til å tro at det blir mer fres i en del av låtene når de skal framføres i levende live.

Kjell Ove Holsbøvåg

NB. Andre band som blir å finne på Quality under juleshowet i kveld, tredje juledag, er Nordafjells og Followers.