auraavis.no tk.no samarbeider om dekningen av denne aksjonen. Journalist Randi Grete Kalseth, Opdalingen, har vært på stedet og er nå avløst av journalist Kjell Ove Holsbøvåg, Tidens Krav. Saken oppdateres ovenfra jevnlig.

Skuterne som var meldt å måtte søke ly i fjellet er nå tilbake ved Storli. Storli Gard er tatt i bruk som operasjonssentral. Nye mannskaper står klare til å dra innover i fjellet.

Av de fire beltevognene fra forsvaret som var sendt ut i dalen i går ettermiddag, er en tatt i bruk som base. De andre tre leter fortsatt.

Leteområdet man forsøker å nå fram til, er et stykke av turiststien mellom Medskardet og Innerdalsporten.

Sent i går kveld hadde den ene av de to beltevognene kommet omtrent dit hvor denne stien krysser kommunegrensa mellom Sunndal og Oppdal.

Ved den framskutte operasjonssentralen på Storli gard er det slett ingen oppgitt stemning.

Det faktum at det dreier seg om en mann som er vant til å ferdes i fjellet, gjør at letemannskapene ennå tør å håpe på et lykkelig resultat. Han skal blant annet være utstyrt med reinsskinn i pulken og fjellduk.

I det dårlige været vil også hundenes instinkt være å legge seg ned i påvente av bedre forhold.

Mannen oppgav at hunder begynte å svikte allerede ved 19 tiden torsdag kveld. Det er ukjent hva slags type hunder mannen har med. Har han trente, voksne siberian huskys, klarer de seg. Problemer oppstår hvis det er unge siberian huskys, med lite pels, og lite erfaring, sier Geir Seem, den savnedes bror, til Opdalingen.

Det siste døgnet har det kommet over en meter snø i området, og mer skal det ifølge værmeldingen komme. Området det letes i, skal imidlertid ikke være spesielt skredutsatt.

- Været blir bare verre og verre. Det er ufremkommelig i området. Folk oppfordres til å ikke ferdes i området med mindre man må.

Opdalingens reporter melder at veiene er vanskelige å ferdes på, i tillegg til de to utforkjøringene i formiddag, har vår reporter nettopp vært vitne til nok en utforkjøring..

Kveldsmeldinger

Politibetjent Jan Tømmervold, som er operasjonsleder på stedet nå i kveld, sier til NRK Kveldsnytt at med de stadig forverrende værforholdene begynner det å ligne på et kappløp. Det skal nå være hele 14 scooterpatruljer ute for å lete etter mannen.

Søksområdet skal dessuten være utvidet. Dette gjør aksjonen noe farligere, da man nærmer seg områder med rasfare med de voldsomme snømassene. Tømmervold sier videre at de har godt håp om at mannen skal klare seg.

Polarhundene skal det ifølge Tømmervold ikke være noen fare med.

Letemannskapene slåss mot vinden, snøen og kulda over fjellmassivet mellom Oppdal og Sunndal. Forholdene har blitt verre, og skal forverres ytterligere utover natten.

Det har vært bygevær i området i hele dag, det snør tidvis tett, og det blåser. Enda friskere blåser det i området hvor den savnede befinner seg, der kommer vinden kraftig og kontinuerlig opp fra den langstrakte Innerdalen, sier lokalbefolkningen.

Et femtitalls mannskaper fra nabokommunene Meldal, Rennebu og Folldal er i fjellet for å søke.Politibetjent Jan Tømmervold fra Oppdal lensmannskontor er operasjonsleder.

Nå i kveld rapporteres det fra Storlidalen at redningsledelsen har fått bistand fra Telenor for å peile hvor sms-signalene fra den savnede kommer fra.

Dette gjøres for å begrense letemannskapenes søkeområde. Ved å sjekke hvilke av Telenors basestasjoner sms-meldingene har gått, kan det være mulig å foreta et søk med større presisjon.

Etter det Opdalingen får opplyst fra vår reporter på stedet, konsentrerer man seg etter dette om å lete langs den merkede sommerstien mellom Innerdalen og Storlidalen.

Denne følger visstnok høydedragene i dette området, og det skal stemme godt fordi dette skal være om ikke de eneste så i alle fall de sikreste områdene hvor det er mulig å motta mobilsignaler.

Ellers opplyses det at det går en merket turløype på tvers av den nylig nevnte sommerstien mellom Innerdalen og Storlidalen. Det vil nå bli gjort søk fra krysningspunktet og et stykke ut til hver side langs denne løypa.

Fryser

Jonny Roger Seem og de 12 trekkhundene har ligget værfast mellom Innerdalen og Storlidalen siden i 19-tida torsdag kveld.

- Den siste meldingen mottok vi klokken 12.43. Da var han ved godt mot, men kald. Han har overnattet i sleden sin og er både kald og sliten, men etter forholdene ser det ut til å gå greit med ham, sier operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Tore Kyllo, til VG Nett.

Lyssignaler

Redningsmannskapene frykter ikke at han skal fryse i hjel. Han prøver dessuten å holde seg i en viss aktivitet, sier Kyllo.

- Vi har hatt jevnlig kontakt med ham utover dagen. Han har skutt med signalpenn, men letemannskapene har ikke fanget opp noe lys. Han har heller ikke sett lys som Røde Kors har skutt opp, sier lensmannen i Oppdal, Per Christiansen, til adressa.no.

Enda dårligere vær

- Vi vil i utgangspunktet holde på til vi finner ham, men snart blir det mørkt. Da må vi vurdere om det er forsvarlig å fortsette letingen. Det er også meldt om verre vær utover kvelden, sier operasjonsleder i Sør-Trøndelag politidistrikt, Tore Kyllo, til VG Nett.

Letingen er konsentrert til et område som ligger om lag 1.000 meter over havet.

Skipatrulje prøver

- Vi sliter med å komme oss inn i området. Vi har prøvd med både snøskuter, tråkkemaskiner og bandvogner men det er vanskelig å komme seg frem med så mye løssnø. Nå skal en skipatrulje forsøke å ta seg inn i området, sier Oppdal-lensmann, Per Christiansen til NRK Trøndelag.

Vet hvor han er

Jonny Roger Seem er fra Skaun/Melhus-traktene og er en meget fjellvant kar ettersom han i det daglige arbeider som hundefører i selskapet Opplev Oppdal

Han hadde vært i Innerdalen med en gruppe ungdommer, da han på returen til Storlidalen i går ettermiddag/kveld kom ut for dårlig vær. Da heller ikke hundene ville gå videre, ble det stopp

Ganske nylig er også den savnede hundeførerens bror, Geir Seem, kommet til Storlidalen. Han assisterer nå letemannskapene i deres arbeid.

Sambandet røk i filler

Klokka 13.30 gikk redningsmannskapenes sambandsutstyr opp i røyk. Hva som eksakt skjedde, er ikke klart. Utstyret tilhørte Sunndal Røde Kors Hjelpekorps.

Det rapporteres at Folldal Røde Kors er underveis til Storlidalen og de skal ha med seg nytt sambandsutstyr. De er ventet å ankomme om en halv time.

Snøscooterne må gi seg

Ved 14-tida ventes nye og uthvilte letemannskaper til Oppdal. To bandvogner er ankommet og skal settes inn i letingen. Forholdene er så vanskelige at snøscooterne bare må snu og mannskapene komme seg i sikkerhet. I øyeblikket er det kun de rekvirerte tråkkemaskinene som fortsetter søket i fjellet, melder vår reporter.

Umenneskelig slit

Snøscooterpatruljene som var ute og lette i fjellet i ni timer i natt, var dødsslitne da de kom inn i morges. Snøstorm i fjellet gjorde jobben til et umenneskelig slit.

Mannskaper som deltok har opplyst til Opdalingens journalist i Storlidalen at de på ni timer ikke greide å avansere mer enn til sammen 40 kilometer.

På det lengste kom mannskapene seg fram til Meskarvatnet før de snudde. På turen kjørte hver av de fire snøscooterne seg fast minst 30 ganger hver.

Det tok på kreftene å måke og slite scooterne løs igjen, så mannskapene var totalt utslitte og utmattede da de kom inn ved 06-tida i morges.

Sendte opp nødbluss

De som deltok har videre fortalt at de på bakgrunn av sms-kontakt med den savnede hundeføreren, sendte opp nødbluss hver hele time. Også den savnede skal ha sendt opp nødbluss.

Verken den savnede eller scooterpatruljene greide å observere blussene fra den annen part.

Ispanser

Været i området er et kapittel for seg, og det kunne knapt vært verre i forhold til den pågående leteaksjonen.

Scooterpatruljene beretter om fokksnø, fokksnø og atter fokksnø, og et riktig klabbete føre.

Så ille var det at det at snø og fuktighet frøs til et tykt ispanser utenpå klærne til letemannskapene, noe som gjorde det enda vanskeligere å bevege seg.

Har funnet varde

Den savnede hundekjøreren i Innerdalen meldte klokka 12:20 at han hadde funnet en varde på turistforeningas rute i området.

Leif Berglund på politiets operasjonssentral i Trondheim opplyser at mannen nå også har sendt opp et nødbluss i et forsøk på å komme i kontakt med letemannskapene. Litt før klokka 13.00 hadde politiet ikke fått bekreftelse på om nødblusset var observert.

På spørsmål om det er noen vits i å sende opp nødbluss i det tett snøværet som rapporteres i området, svarer han at nødbluss alltid vil være mer synlig enn en person som befinner seg i snøen.

Berglund sier også at det at mannen har kommet fram til en varde, bidrar til å gjøre letingen lettere. Turistforeningas løyper er godt merket av på kart, og ved hjelp av GPS øker muligheten for å lokalisere stedet der hundeføreren befinner seg.

Ifølge NRK Trøndelag venter politiet at det kan bli noe lettere vær i leteområdet i en periode utpå dagen.

– Vi er alltid optimister med tanke på at det skal gå bra. Det gjelder også i denne saken, sier Leif Berglund ved politiets operasjonssentral.

En meter nysnø

Redningsmannskapene har ennå ikke nådd fram til hundekjøreren som står fast i Innerdalen. Så snart været letter, vil han sende opp nødrakett.

Tråkkemaskinene som er på vei inn i området har rapportert om veldig dårlig vær med sikt lik null, slik at de faktisk ikke ser snøen foran maskinene. Det har imidlertid vært kontakt med mannen, og etter det Opdalingen har fått opplyst, vil han forsøke å sende opp en nødrakett så snart det letter mellom bygene.

Det har falt rundt en meter med nysnø i området. Redningsmannskapene har også en annen stor utfordring i at det rapproteres at det ikke er is på vatna i området.

Vendreis

Et redningshelikopter som var på vei til Innerdalen måtte gjøre vendereis på grunn av dårlig sikt da det var over Berkåk like før klokka halv ni i dag morges.

Klokka 12 er det ventet at beltevogner fra Forsvaret på Rena vil komme til Storlidalen for å bistå i letingen.

Det rapporteres om svært vanskelige snøforhold i hele området. På vei til Storlidalen i dag tidlig passerte Opdalingens utsendte en personbil og en lastebil som hadde kjørt i grøfta på Storlidalsveien.

Fra Melhus

Ti mann er nå på tur innover til Meskaret for å nærme seg mannen som har stått værfast i Innerdalen siden torsdag kveld. Politiet har nylig hatt kontakt med mannen.

Hundeføreren er i 40-årene og fra Melhus. Hans bror er nå på vei for å møte ham når han blir hentet ned. Lensmann Per Christiansen ved Oppdal lensmannskontor snakket med hundeføreren rundt kvart over ni. Han rapporterte da at han frøys noe veldig.

Magne Ødegård fra Sunndal Røde Kors opplyst 09.20 at de nærmet seg Meskaret. De har kjørt ut fra Storlidalen. En tråkkemaskin er på vei til Tovatnet, fem scootere er på vei til Meskarvatnet og to tråkkemaskiner er i ferd med å bli lastet av for å settes inn i operasjonen. Dessuten er det to beltevogner fra forsvaret på vei fra Rena. De er ifølge politiet i Oppdal ventet å være fremme ved 12-tiden fredag.

Ifølge Ødegård er det sju mann fra Sunndal med, i tillegg til Røde Kors mannskaper fra Oppdal og Rennebu.

Meskarvatnet

De dro først opp til Innerdalen i går kveld, men med håpløse forhold kom de seg ikke fram. Etter en kort natt på Innerdalshytta, dro de derfra i tre-halv fire tida kjørte de til Lønset langs riksveien.

Målet er nå å komme seg ned til Innerdalsporten.

I første omgang vil redningsaksjonen danne base ved Meskarvatnet like ved grensen til Oppdal. Man har god kjennskap om hvor mannen befinner seg, og skal da være like ved.

– Det er ikke store avstander igjen da, får vi vite fra operasjonssentralen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

I går kveld forventet redningsmannskapet å finne mannen og få ham ned i løpet av kvelden. Dette har ikke lykkes takket være styggværet. Det skal likevel ikke være noen dramatikk i bildet. Vedkommende er en erfaren fjellmann og har med seg både fjellduk, underlag og har ikke minst de rundt ti hundene sine å varme seg på.

Problemet er rett og slett det å komme seg fram. Derfor er altså løypemaskiner satt inn i aksjonen, for å hjelpe scooterne til å komme seg fram. Torsdag kveld måtte hjelpemannskapene gi opp, og noen av disse har overnattet på Innerdalshytta i påvente av bedre vær. Det var derfra mannen kom da han ble sittende værfast. Både Oppdal og Sunndal Røde Kors har vært inne i søket.

Et Sea King-helikopter er også underveis for å søke med varmesøkende kamera. Det er dårlig vær i området, men det er åpnere innimellom.

Mannen varslet selv i fra hvor han var i går kveld, rundt klokken 19. Politiet hadde kontakt med ham sist et kvarter over midnatt, før de igjen hadde kontakt nå like over ni.

Saken oppdateres jevnlig.

Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth
Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth
Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth
Foto: MMS-foto: Randi Grete Kalseth