I dag (lørdag 20. november) har en ansatt ved Vonheim barnehage på Berkåk i Rennebu testet positivt for korona med hurtigtest. Vedkommende vil kontrolltestes med ordinær PCR-test på mandag.

Kommunen har sendt ut beskjed til barnas foresatte.

Dette opplyser Rennebu kommune lørdag kveld.

– Vi ser mye smitte rundt omkring, så det er viktig at vi nå følger de oppfordringer som gis sier ordfører Ola Øie i en kommentar.

Øie er imponert over hvordan rennbyggen har taklet pandemien så langt, og oppfordrer sine sambygdinger til å holde ut.

– Julen står snart for døren, og jeg oppfordrer alle til å leve så normalt som mulig, men at vi alle sammen tar de nødvendige forhåndsregler og holder avstand og er nøye med hygienen. Og er du syk, holder du deg hjemme, sier Øie.

Kommuneoverlege Tove Hem har oppfordret alle ansatte, vaksinerte og uvaksinerte om å teste seg med hurtigtest.

Kommuneoverlegen sier at også barnehagebarna bør testes. All testing av barn skjer i samråd med foresatte.

I første omgang gjennomføres testing og kriseledelsen vurdere behovet for ytterligere tiltak om flere tester positivt på hurtigtester. FHI skriver på sine sider at korona generelt er lite farlig for barn og unge.

Oppfølging ved smittetilfeller i skole og barnehage

De som er smittet med covid-19, skal være i isolasjon. Dette håndteres av helsevesenet.

Det er ikke lenger plikt til karantene, men nærkontakter i barnehage og skole bør teste seg. Testing er frivillig. Det vil si at ingen kan nektes å komme i barnehagen eller på skolen, selv om de ikke er testet.

Se Smittevernråd for befolkningen.

Ved et positivt tilfelle av covid-19 i en skole eller barnehage vil helsevesenet følge opp «husstandsmedlemmer og tilsvarende nære» (se tabell). Skolen/barnehagen vil i samarbeid med helsetjenesten i kommunen videreformidle generell informasjon til foresatte/ elever eller ansatte som er «øvrige nærkontakter» og derfor bør oppfordres til test. Ved store utbrudd eller høyt smittetrykk over tid kan helsetjenesten i kommunen innføre jevnlig testing i en periode (mest aktuelt for ungdomsskole og videregående skole).

Type kontakt

Barn i barnehage og barneskole

Elever på ungdomsskole og videregående, samt ansatte i skole og barnehage

Husstandsmedlem e.l. (søsken, bestevenn, kjæreste)

Følges opp av helsevesenet. Kan komme på skole/i barnehagen

Følges opp av helsevesenet. Kan komme på skole/i barnehagen

Øvrige nærkontakter (klassen, avdelingen)

Anbefales å ta en (1) test*. Kan komme på skole/i barnehagen Følge med på egen (barnets) helse i 10 dager. Anbefales test ved symptomer, i samråd m/foresatte

Uvaksinert: Anbefales å ta en (1) test Vaksinert/ hatt covid-19: behøver ingen test Alle: Kan komme på skole/i barnehagen Følge med på egen helse i 10 dager. Test hvis symptomer.

Grunnleggende råd for skole og barnehage

  1. Syke personer skal ikke være på skolen/i barnehagen. Det aller viktigste smitteverntiltaket er at syke personer holder seg hjemme.

  2. God hygiene. Hostehygiene er viktig for å begrense dråpesmitte, mens håndhygiene er viktig for å hindre kontaktsmitte.

  3. Godt renhold. Godt renhold forebygger indirekte kontaktsmitte.

Både barn, ungdom og voksne skal holde seg hjemme til allmenntilstanden er god (tilbake i vanlig form og feberfri). Man kan komme tilbake selv om man fortsatt har restsymptomer som rennende nese eller hoste. Det er først og fremst personer med symptomer som er smittsomme, og smittsomheten er størst idet symptomene oppstår. Dette er også grunnen til at det er viktig å være oppmerksom på symptomer som er nye, mens restsymptomer etter en gjennomgått luftveisinfeksjon er av mindre betydning for smittsomhet.

Råd til deg som er nærkontakt

Hvis du defineres som nærkontakt, er du i utgangspunktet frisk, men har vært i en situasjon der du har hatt så tett kontakt med en person med covid-19 at du kan ha blitt smittet.

Foresatte avgjør om de ønsker at barnet testes

Det skilles mellom nærkontakter som er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære til den som er smittet, så som kjæreste eller bestevenn, og øvrige nærkontakter. Det skilles også mellom vaksinerte og uvaksinerte. Er du husstandsmedlem eller tilsvarende nær vil du få beskjed av kommunen om hva som gjelder for deg. Øvrige nærkontakter vil i hovedsak få beskjed av den smittede selv.