STØLEN: Foran sesongen ble han nemlig driftsleder i Stølen. Tøft gjort av en mann som egentlig er pensjonist. Men han har flinke medarbeiderne og dermed går mye av seg selv uten særlig inngripen fra landets kanskje eldste heissjef.

Jo Skorem trives i heisen. Han skryter av arbeidsmiljøet, de allsidige arbeidsoppgavene og skigjestene. Det er moro å høre gjester fortelle om en ny fin dag i skiheisen. Det må da bety at han tar en ny sesong i skiheisen?

– Lysten til å fortsette enda et år er kanskje der, men det er likevel et spørsmål om det er riktig av skiheisen å ha en pensjonist som driftsleder. Så det er et spørsmål som jeg verken kan eller vil svare på før etter sommeren, sier Jo Skorem.

Begynte i Hovden

Han begynte i heisen midt på 50-tallet. Han var da hjelpekorpsmedlem og satt vakt i Hovden nesten hver helg. Så ble det stille noen år. Men for tjue år var han tilbake. Nå som ansatt i skiheisen.

– Som så mange andre sauebønder i Oppdal var jeg heiskar ved behov. Det vil si stort sett gjennom hele vinteren. For sju år siden ble jeg AFP-pensjonist i heisen og ga omtrent på samme tid fra meg gården til yngre krefter. Men da fikk jeg plutselig så god tid - og begynte så smått som heiskar igjen. Først som ekstrahjelp ved behov. Snart ble timene stadig flere, og snart ble jeg assisterende driftsleder. I vinter har jeg vært driftsleder i Stølen, sier Jo Skorem.

Praktisk arbeid

Og en driftsleder med mer erfaring er det vanskelig å tenke seg. Jo Skorem har med et opphold «midt i livet» fulgt skiheisen siden 50-årene. Han har tatt alle de sertifikater som Veritas - kontrollmyndigheten for heiser - krever. Han har arbeidet både i Stølen, Hovden og Ådalen. Han har vært på demonstrasjonsturer til andre norske heisanlegg for å studere nye tråkkemaskiner og andre tekniske nyvinninger.

– Men viktigst av alt er at jeg med min bakgrunn som bonde har praktisk sans og er løsningsorientert. Heisdrift er praktisk arbeid - noe jeg har et langt livs erfaring med, sier Jo Skorem.

Mange betrakter skiheisene i Oppdal gammelmodige og for lengst klare for utskiftninger. Jo, da, det stemmer at skiheisene i Oppdal ikke er av de mest moderne, men det betyr ikke at skiheisene er dårlige. Snarere tvert imot. Jo Skorem sier de er velholdte og i teknisk meget god stand. Det er langt mellom hver gang de stopper på grunn av tekniske problemer. Det er været som stopper heisene - og Jo Skorem har til gode å se heiser som går når vinterværet kommer piskende på sitt verste.

Landets beste løyper

– Men det er ikke heisene som tekniske innretninger som trekker skigjester. Det er løypenettet og variasjonene i det. I så måte er Oppdal i en unik posisjon. Ingen andre norske alpinsteder kan måle seg med Oppdal når det gjelder antall kilometer nedfarter og variasjonene i disse. Likevel er det noe som mangler. Vi får håpe at Oppdal nå tar seg på tak og får ryddet opp, sier Jo Skorem uten å utdype «manglene» noe nærmere. Som vanlig heiskar overlater han oppryddingen til andre.

Etter årets rekordpåske smiles det bredt både i Stølen, Hovden, Ådalen og Vangslia. Og Jo Skorem tror ikke det er slutt med dette. I år blir det sannsynligvis et langt liv også etter påske. Overalt ligger snøen fortsatt fristende. Jo Skorem og de andre heiskarene vil i år kunne by på glimrende skiforhold langt utover våren.

Fine aprilhelger

– Tradisjonelt har påska avsluttet skisesongen. I år var det tidlig påske og dermed tror jeg ikke alle har satt bort skiene for sesongen riktig ennå. Jeg tror på mange gode aprilhelger i år, sier Jo Skorem.

Etter en fjorårssesong uten ski på beina grunnet en meniskoperasjon, har Jo Skorem igjen funnet fram skiene. I år har han tatt seg tid til to dager på ski. I følge ham selv to fine dager med førsteklasses forhold overalt i skiheisen.