OPPDAL: Mange sportsbutikker selger pil og bue til barn. Det selges både vanlige langbuer og såkalte compound-buer med trinsesystem.

Opdalingen fikk bueskytter Sundsethaug til å teste en compoundbue som blant andre G-sport fører.

Et våpen

– Jeg ville tenkt meg godt om før jeg solgte denne buen som leketøy. Slik jeg ser det, er dette et våpen, og det bør behandles deretter, sier Sundsethaug.

Han testet buen på en blink og på 15 meters hold gikk pilen om lag 10 centimeter inn i en lamellmatte i skumplast.

– Skyter man mot noen på kort hold er det stor fare for at pilen ville gått inn i kroppen. Om man treffer ansikt og øyne, sier det seg selv at det er farlig, sier Sundsethaug.

Trygg moro

For å ha trygg moro med pil og bue trenger man en bane til formålet.

– Jeg forstår godt at dette er en morsom aktivitet for barn. Og skal man drive med dette må foreldrene sørge for å få satt opp en bane. En må ha en kraftig skyteskive og god klaring både ut til sidene og bak skiven, sier Sundsethaug.

Compundbuen er tung å dra opp til et visst punkt. Når buestrengen er trekt langt nok ut blir den lettere.

– Denne buen stopper seg selv i forhold til hvor mye du kan spenne buen. Men den gir ekstra kraft. Vanlige buer kan du strekke lenger, disse buene kan også gi mye kraft. Det er grunn til å opptre forsiktig, uansett hvilken bue en bruker, sier Sundsethaug.

Foreldrenes ansvar

G-sport i Oppdal selger compoundbuen som Sundsethaug fikk teste. Buen er ikke anbefalt til barn under tolv år.

– Det er klart vi ville reagert om et barn kom inn alene for å kjøpe en slik bue. Men at voksne kjøper buen til sine barn ser vi ikke på som noe problem. Dette er en vare som er fullt lovlig å selge, og det er heller ingen aldersgrense for å få kjøpe den. Det er foreldrenes ansvar at barna bruker buen forsvarlig, sier Bjarne Grøseth ved Grøseth Sport.