Den lille snøen som kom tidligere i uka er borte til over 1000 meter.

Med opp mot 10 varmegrader i Oppdal og Rennebu denne helga har det som i fjor blitt helt annet enn vinterfølelse under skibyttedagen.

Mange steder vokser gresset grønt og fint. Og skal vi tro forskerne vil dette bli helt normalt gjennom vinteren.

I følge NRK som har snakket med meteorologer som nå har spådd framtiden, tror de på våt og stormfull kyst og høy varme lenger sør.

Temperaturer stiger

Meteorologisk institutt har nå tatt bladet fra munnen og gått ut med spådom om temperaturer opp mot 40 grader på Østlandet i 2050.

Dette vil innebære at selv skibygda Oppdal vil få problemer med å få snø om vinteren.

Klimaendringer har skapt dette, mener de og roper nå varsku. På sikt kan det bli problemer med å få så lave temperaturer midt på vinteren at det er mulig å produsere kunstsnø, og at det ikke vil falle naturlig snø.

Ekstremvær

I en ny video varsler Bente Wahl været for desember om 36 år, og det er ikke mye godvær hun har på menyen:

Orkan og ekstremt mye regn i vest, skredfare i nord og et voldsomt mildvær i øst.

Men nå meldes det om snø på vei som kommer tirsdag. Da kan det komme noen centimeter som dekker grønne enger.

Deretter kommer det et par dager med minusgrader, før det igjen snur.

Varmegrader igjen

Mot neste helg er det igjen klart for varmegrader, skal vi tro meteorologene.

Yr.no varsler varmegrader helt fram til 11. november. Storm er litt kjøligere og mener det ligger an til pluss, minus null grader.

Både i slalåmbakkene og i langrennsløypa i Kåsen ventes det på snø og minusgrader. Planen var å åpne kunstsnøløype i Kåsen i helga, men det ble utsatt.

Sesongåpning i fare

Om to uker har Vangslia lagt opp til sesongåpning. Men med en dag med snø og så plussgrader uten særlig mulighet for nedbør ser det så langt dårlig ut.

Med flere kalde dager er det muligheter for at det kan produseres noe snø som legges til såle.

Derfor må de skiglade vente ennå en tid før det er stabilt kaldt vær slik at det blir gode skiforhold.

Tre uker uten snø

I følge prognoser som er laget og referert i adressa.no, blir det ingen vinter de to første ukene. Først etter 20. november ser det ut til at vinteren melder seg, og da kan det bli noen dager med bra mengder nedbør av det hvite element.

Også i fjor var forholdene omtrent likedan som i år, men da var det kaldere med litt tæle i jorda. Da hadde det kommet en del snø som smeltet bort med mildvær.

Denne vinteren har så langt vært betydelig mildere enn i fjor.

GRØNT: Selv langt innover mot Svarthetta i Trollheimen er snøen i ferd med å smelte, og det er grønne enger på Nerskogen. Foto: Anders Tøsse
I FJOR: Slik så det ut mot Snøhetta fra Høghøa i fjor i begynnelsen av november. Snøen var i ferd med å smelte som i år.