28. oktober er startdatoen for influensavaksineringen i kommunen. Da vaksinerer Oppdal kommune de som befinner seg i risikogruppen, den foregår som med koronavaksineringen i kulturhuset.

– Jeg vil absolutt anbefale å ta den i år som de andre årene, sier smittevernfaglig ansvarlig i Oppdal kommune, Vigdis Lauritzen Thun, til Radio E6.

De siste månedene har de aller fleste av oss fått sprøytestikk, og for de som befinner seg i risikogruppen vil det komme et tredje stikk i oktober.

– Koronavaksinen beskytter ikke mot influensa. Den endrer seg litt fra år til år, og den er til risikogruppa. Folk vet jo om de befinner seg der eller ikke nå. Da er det bare å komme og få et stikk hos oss, forteller Thun.

Hun legger til at det går an å tilpasse datoen noe om 28. oktober ikke passer.

– Skulle det ikke passe med datoen klarer vi å tilpasse vaksineringen til andre tider. Vi er minimum åtte sykepleiere som vaksinerer, forteller hun.

Det som skiller influensavaksineringen fra koronavaksineringen er at man må bestille time selv for å ta influensavaksine. Det skjer via vaksinasjonstelefonen til kommunen.

– Man kan ringe to forskjellige nummer for å bestille. Disse finnes på facebook og på kommunen sine nettsider. Det er viktig å bestille time så det ikke blir for mange innendørs samtidig.

– Vi har fått god erfaring

Oppdal setter rundt 1000 influensavaksiner årlig.

I år har de bestilt 1500, og er godt forberedt til 28. oktober.

– Vi har fått god erfaring med massevaksinering, så det går på løpende bånd, forteller Thun og fortsetter:

– Det som er viktig å tenke på er at det skal gå en uke mellom koronavaksinen og annen vaksinering, som denne mot influensa. Vi gjennomfører ikke vaksinering mot korona uken før, så det vil gå greit. Vi kommer til å spørre de som ringer inn og.

Thun understreker at det er mulig å få vaksinen hos både fastlege og på apotek for de som ikke kan møte opp i Kulturhuset av helsemessige årsaker.

Får tredje dose koronavaksinering

Når kommunen er ferdige med influensa er det riktignok ikke full stopp i vaksineringen framover. De er så godt som ferdige med andre dose med koronavaksine i Oppdal, men nye føringer fra regjeringen gjør at det fortsatt skal settes stikk.

– Det er noen som mangler dose to, men det er ytterst få. Nå har vi fått beskjed fra regjeringen om at alle over 65 skal få en tredje dose, så den planlegger vi nå.

Så sent som i oktober anbefalte helseminister Bent Høie (H) at eldre nordmenn skulle få tilbud om en tredje dose når det har gått seks måneder etter dose to.

– Vi kan ikke ta alle i en smell der, fordi det skal gå minst seks måneder mellom andre og tredje dose. Derfor har vi fordelt det litt utover førjulsvinteren, sier Thun.

Dose tre er planlagt i uke 46, 50 og videre i uke 2 til neste år.