Etter invitasjon fra Oppdal ungdomsråd kommer Morten Hegseth til Oppdal 31. mai for å snakke med ungdom fra ungdomsskolene og videregående om Pride – og om det å føle seg annerledes.

Signe Kornelia Helgemo (17) er leder for ungdomsrådet i Oppdal, og kan fortelle at Morten Hegseth er valgt som foredragsholder av ungdomsrådet etter ungdommens ønske.

– Morten Hegseth er en veldig real person i sosiale medier og i offentligheten. Mange vet hvem han er og ser opp til han som en fin og morsom fyr, så det er derfor valget har falt på han, forteller Helgemo.

Signe Kornelia Helgemo er ungdomsrådet i Oppdal sin leder. Tore Aasheim er kommunestyrets representant i ungdomsrådet. De berømmer ungdommen i bygda for å være åpne, tolerante og aktive i saker som angår dem. Foto: Tore Brendryen

Aktivt og engasjert ungdomsmiljø

Ungdomsmiljøene i Oppdal er opptatte av tematikken, i følge ungdomsrådslederen.

– Vi tar det opp og er opptatte av at man skal få være den man er. Du kan si det du vil og være den du er, det er helt greit å være skeiv eller hva som helst. Det har sammenheng med psykisk helse også, å bli akseptert på denne måten.

Som innflytter fra Lundamo i Melhus kommune synes hun Oppdal er et åpent og nysgjerrig samfunn.

– Jeg føler det er veldig mange forskjellige folk her. Det er spennende og folk her er heller nysgjerrige og interesserte istedenfor å være usikker på folk, og det synes jeg er veldig bra. Det spiller liksom ikke så stor rolle hva slags legning eller identitet man har, de fleste er bare opptatt av å se hverandre, sier Helgemo til OPP.

Tore Aasheim berømmer ungdomsrådet for engasjementet sitt, og mener at holdningene de viser tilknyttet tematikken er et bevis på at toleranse og aksept for hverandre beskriver dem som generasjon.

– Å invitere Hegseth for å snakke om denne tematikken kom etter et innspill fra en elev på ungdomsskolen som tok det til sin rektor. Ungdomsrådet tar tak i det som er aktuelt for dem. De gjorde de da de inviterte Helsesista som snakket om seksuell helse og Else Kåss Furuseth som snakket om selvmord og ensomhet.

Ungdomsrådet tar ungdommen i Oppdal på alvor, og det er viktig for både oss politikere og kommunen å lytte til deres meninger og innspill, sier Aasheim som er kommunestyrets representant i ungdomsrådet.

God dialog med kommunen

Ungdomsrådet har møte- og talerett i kommunestyret i Oppdal.

Signe Kornelia Helgemo har vært leder for ungdomsrådet i ett år og har nettopp fullført sitt første skoleår på OVS.

– Vi har en god dialog med kommunen. De både hører og ser oss, og det synes jeg er flott.

Både hun og Aasheim er stolte av at ungdomsrådet er så aktivt som det er.

– Det står stor respekt av at ungdommen i Oppdal er så tydelige. Ungdomsrådet representerer all ungdom i Oppdal og tar dette på alvor. Det er veldig fint at de har gått sammen om å få til dette foredraget, og det blir spennende å høre på tirsdag, sier Aasheim.

Spørsmål til Hegseth

Oppdal kommune har et vedtak som sier at det skal flagges den første fredagen med regnbueflagg i Pride-måneden.

Morten Hegseth kommer til Oppdal 31. mai og holder foredrag i Storsalen på kulturhuset. Ungdomsskolen, OVS og ungdomsskolen på Vollan er invitert til å delta på foredraget. Der vil de også kunne stille spørsmål til Hegseth, og det er også mulig å få videreformidlet sitt spørsmål dersom man ikke ønsker å stille det selv.

Ungdomsrådslederen gleder seg til å få Hegseth på besøk.

– Det blir veldig artig å møte han i person. Jeg tror han vil få mange spørsmål om barndommen sin - hvordan han kom ut med sin legning til lokalsamfunnet sitt. Det er ofte et stort steg i ungdomstiden, så det tror jeg mange lurer på.