KVIKNE: Marit Mjøen Solem og Arnstein Solem er kjent for Opdalingens lesere som grunnleggerne av Findmysheep.com, et satelittbasert overvåkningssystem for sau på beite. Nå lar de folk få sjansen til å følge med på lamminga på nett. Årsaken er at barn og unge er interessert i å følge med på vårens vakreste eventyr.

Ved hjelp av skanning visste de på forhånd at de 260 sauene i gjennomsnitt vil få 2,1 lam hver. Solem har sortert sauene i grupper ettersom de er førstegangs-, andregangs- eller flergangsfødende. Og ut ifra hvor mange lam de skal ha. Slik har han kunnet lage ulike fôringsregimer for de ulike gruppene.

- Vi har jobbet med å få et moderat lammetall både gjennom fôring og avl og er veldig fornøyd med et gjennomsnitt på 2,1 lam, sier han.

Både Arnstein og kona Marit har full jobb ved siden av gården, men har tatt seg fri i de mest hektiske ukene når lamminga pågår. Foreldrene hennes hjelper også til under lamminga.

Sauefjøset ble bygd i 2009 og har stålinnredning med strekkmetallgulv og plastgulv i bingene. Det er også automatisk utfôring.

- Vi har bygd opp besetningen fra 150 vinterfôra sauer til 300. Det er derfor mange unge søyer. Gjennomsnittlig fødselsvekt på lammene ligger på 5,1 kilo, sier Arnstein Solem, til norsk landbruk.