OPPDAL: Ingen var til stede inne i huset da oppvaskmaskinen tok fyr. En av sønnene på gården skulle imidlertid inn etter mat, da han oppdaget at flammene stod ut av oppvaskmaskinen og oppover veggen.

Han fikk varslet sin mor, som løp inn og konstaterte at hun ikke kunne gjøre annet enn å ringe brannvesenet.

Fikk ikke puste

Imens var kirketjener Odd Jostein Liabø kommet til, han forsøkte å slukke med et pulverapparat, men røyken gjorde det vanskelig å være inne i huset.

– Jeg måtte ha en t- skjorte over munn og nese, og da fikk jeg ikke slukket med en hånd, forteller han.

Alarmen førte til full utrykning, og mannskapene fikk raskt slokket brannen. Man var imidlertid redd for at det hadde gått varme i veggen bak maskinen.

Kunne blitt dramatisk

– Et par minutter til, så ville dette raskt utviklet seg til en dramatisk brann.

Det er en skremmende melding å få, at det brenner her oppe, sier en brannmann på stedet.

Bare noen meter unna presteboligen står den verneverdige Raulånna, og bare et steinkast unna ligger flere andre bygninger, deriblant Oppdal kirke. Vindretningen onsdag stod imidlertid mot nord.

Presteboligen fikk omfattende røykskader. Et spesialistteam fra Trondheim kom ved totiden til Oppdal for å redde mest mulig av innboet.

Kjøkkenskapene og taket over maskinen er helt svart, og det er rester av kull og vann på kjøkkengulvet.

Elektrisk feil

Politibetjent Geir Stenkløv ved Oppdal lensmannskontor forteller at det kan se ut som at det elektriske i oppvaskmaskinen har ført til brannen.

Maskinen var helt på slutten av vaskeprogrammet.

– Maskinen er kjøpt i år, det er en 2008-modell, sier Stenkløv, og legger til at den vil bli sendt til Trondheim for nærmere tekniske undersøkelser.

Liabø hadde vært redd for at det var vanningen av selve kirkegården som hadde ført til at det ble for lite vann i oppvaskmaskinen, og at den dermed tok fyr.

Det avviser Stenkløv.

– Det var vann i maskinen da den begynte å brenne, og det elektriske systemet er fullstendig forkullet.

RØYKUTVIKLING: Svart røyk slo ut av dørene på presteboligen
Oppvaskmaskinen var helt ny, kjøpt i år.