Et Sea King redningshelikopter var lørdag formiddag på vei til Oppdal, men den dårlige sikten gjør det vanskelig å fly inn i området mellom Sunndal og Oppdal. Der har mannen ligget værfast siden torsdag kveld ved 19-tiden, i over halvannet døgn.

De eneste som kan ta seg fram i den dype snøen, er tråkkemaskiner som vanligvis brukes i slalåmbakkene på vintersportsstedet Oppdal. Mens scootere og selv beltevogner faller igjennom snøen, flyter tråkkemaskinene med sine brede bånd bedre oppå løssnøen.

– En mann som skulle gå av en av scooterne, sank nedi så han ble stående med snø til brystet, det sier noe om snømengden, sier stabssjef Jan Klüver i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Får ikke gå

Han forteller om store mannskaper som står klare til å gå ut, blant dem hundekjørerkolleger, men været er så dårlig at ingen av dem slipper til.

– Vi må tenke på sikkerheten og hvilken risiko vi løper, men vi har dem i bakhånd, sier Klüver.

Med på tråkkemaskinene er imidlertid flere firbente hjelpere. Flere hundeekvipasjer skal forsøke å lukte seg fram til de tolv polarhundene og hundekjøreren i det tette snødrevet.

Været i området har vært svært dårlig også natt til lørdag, med temperaturer ned i 14 minus.

– Kombinert med vinden og snødrevet blir det ekstremt lave temperaturer, sier Klüver.

Håpet er at den erfarne hundekjøreren enten har kunnet slå opp teltduken han har med seg, eller har gravd seg ned. Mannen hadde også med seg liggeunderlag. De robuste polarhundene greier seg trolig godt, selv uten mat og drikke.

Nytteløst i natt

Det har vært letemannskaper ute hele natta, men på grunn av de ekstreme værforholdene er det begrenset hva de har fått gjort, sier Klüver.

Sikten har hele tiden vært så dårlig at det har vært fånyttes å sette inn helikopter i letingen.

– Vi kan heller ikke sende inn hvem som helst i denne leteaksjonen. På grunn av de ekstreme forholdene må vi ha erfarne, kompetente folk, sier Klüver.

Batteriet på mobiltelefonen til den savnede gikk tomt fredag ettermiddag, men den siste SMS-meldingen ga nyttig informasjon. Mannen ga da uttrykk for at han frøs, men ellers var i god form, sa stabssjef Jon Steindal i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB fredag kveld. (ANB-NTB)