Hele næringslivet i Oppdal har trolig fått et brev på epost fra 17-åringen. Et brev hvor Mats forteller sin historie og hva hans største mål for øyeblikket er.

– Pappa og jeg dro til Orkanger for å se på Shortcar-løp i august. Shortcar er en liten, lett og rask racerbil, og det passer godt for sjåfører av ulik art som har vært aktiv tidligere, men som av ulike grunner har «lagt karrieren på hylla». Vi syntes begge at dette så kjempegøy ut, og jeg har ikke fått det ut av tankene. Dette er noe jeg faktisk kan klare. Slike biler koster penger, opptil 250.000 kroner, og jeg har ikke mulighet til å skaffe en slik helt alene, sier han.

Han ønsker å få med seg næringslivet i Oppdal og om de kan være behjelpelig med et bidrag, slik at han kan starte sparing til innkjøp av en shortcar.

Foreløpig er det noen som har svart på brevet og mange som ikke har gjort det.

– Mange sier de kun sponser klubber og ikke enkeltpersoner og budsjettet er brukt opp. Men det er to bedrifter som likevel har kommet med støtte, selv om budsjettet var rimelig stramt. Slike ting setter jeg pris på.

Men han gir ikke opp og han håper enda flere i næringslivet ønsker å bidra.

Det er kun i Norge det kjøres shortcar.

– Det er allerede et stort miljø rundt dette i Norge og jeg tror dette kan være en fin aktivitet for meg. Jeg ønsker å bruke tiden min på fart og spenning igjen, sier han.

Selv om han er lam, har han virkelig tro på denne sporten. Rudskogen og Soknadal har de største miljøene for shortcar. Likevel er det mange løp i nærområdet som Mats kan delta i. 17-åringen fikk øynene opp for shortcar av slektninger.

– Jeg har familie som er aktive i bilcrossmiljøet, og fikk tips av dem, sier han.

Planen er å ha på plass en bil til jul.

– Jeg tror det kan bli vanskelig, siden den må bestilles, og at jeg kanskje ikke har nok penger, sier han.

Mor Monica Engelsjord var noe skeptisk til den nye idretten Mats hadde sett for seg.

– Etter ulykken har jeg vært mer skeptisk til slike idretter. Men jeg synes det er positivt at han ønsker å komme seg ut av huset og prøve noe nytt. Jeg kommer til å være nervøs når han en gang i framtiden skal på banen igjen å kjøre løp. Men jeg vet det er dette han ønsker og adrenalinet i kroppen vil hjelpe han, forteller hun.

Livet ble snudd på hodet for 17-åringen på Hemne i år. Motocross-talentet deltok i Midtnorsk mesterskap i motocross på Hemne motorsenter. På et av hoppene gikk det fryktelig galt.

– Jeg kom feil ut av hoppet, stupte framover og landet på nakken. Jeg skjønte at noe var alvorlig galt, for jeg klarte ikke å bevege føttene mine etterpå, forteller han.

Crosskarrieren var over. Oppdalingen som hadde blitt spådd en lysende karriere, måtte legge den på hylla før det hele startet. Etter operasjonene, skulle han starte opptreningen. Etter kun to måneder var han utskrevet fra St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Det hele har gått rekordfort. Jeg hadde ingen tanker om at det skulle gjøre det forhånd, forteller Monica.

Nå trener han tre ganger i uka, en time hver gang på Oppdal helsesenter. Han trives kjempegodt og er glad for at det finnes et slikt opptreningstilbud i nærheten.

– Når jeg er her trener jeg mest bevegelighet og styrke. Jeg har allerede gjort store framskritt og blitt mykere enn hva jeg var før.

Nå har Mats forlatt Trondheim og kommet seg hjem til Oppdal. Han har allerede rukket å ha vært på skolen, startet opptreningen for fullt og fått nytt selskap av en firbeint venn.

– Vi kjøpte en Chihuahua som fikk navnet Tussi. Hun er fortsatt bare valpen, men jeg blir så utrolig glad når jeg ser henne, forteller han.

Hun har blitt en fin selskapsvenn for Mats. Hvis enkelte dager blir tunge, har han alltid noen å være med.

I tillegg skal han være på skolen fire timer i uka.

– Jeg ønsker å bruke mest mulig tid på trening i året som kommer, slik at jeg fortere kan bli sterkere og komme meg ut av rullestolen.

Han har begynt på andre året bygg og anlegg på Oppdal videregående. Nå tar han kun de teoretiske fagene for å henge med.

han har fortsatt en lang vei og gå. Men med ståpåviljen Mats har, kommer han til å nå målene han har satt seg i rekordfart.