Når du ser redningshelikopteret Sar Queen henge over Allmannberget i Oppdal i ettermiddag er det på grunn av en øvelse, ikke et reelt oppdrag.

Sammen med Oppdal alpine redningsgruppe skal 330-skvadronen på Ørland trene på å hente ut folk fra Storskæra på fremsiden av fjellet.

Området er ikke tilfeldig valgt. Her ferdes folk både til fots og på ski, sier leder i Oppdal alpine redningsgruppe, Joakim Eide.

– Det har vært flere redningsoppdrag i Allmannberget, og 330 skvadronen har også vært der uten hjelp av oss, sier Eide til Radio E6.

Øvelsen skulle startet klokka 1630, men er nå utsatt til klokka 18.00 og pågår utover ettermiddagen.

Viktig å trene

Eide forteller at det er rundt 17 aktive medlemmer i den lokale redningsgruppa som tilhører Norske alpine redningsgrupper, og er en underavdeling for organisasjonen i Nord-Gudbrandsdalen.

De kalles ut på redningsaksjoner som kan være krevende, for eksempel når det er behov for å hente ned folk som har gått seg fast høyt til fjells, eller fra fjellhyller.

En håndfull av de aktive blir med på dagens øvelse.

– Har dere hatt mange oppdrag i vinter?

– Det har vært få skarpe oppdrag. Vanligvis kan vi bli kalt ut fire-fem ganger i løpet av et år, men behovet for å bruke oss kan bli kansellert dersom utfordringer løses på en annen måte, sier Eide, og legger til at det er viktig for de frivillige mannskapene å holde kunnskapene sine i hevd.

– Hvor realistisk blir dagens øvelse?

– Vi kommer ikke til å benytte menneskelig markør ute i felt i dag. Det skal benyttes en båre med vekt, og personell blir heist opp og ned fra helikopteret sammen med en redningsmann.

Sar Queen ble benyttet under en øvelse i Oppdal i fjor, like etter at det nye redningshelikopteret ble tatt i bruk. Foto: Morgan Frelsøy, arkiv
Øvelsen onsdag ettermiddag, ved Storskæra. Foto: Morgan Frelsøy

Folk kan komme å se

Sist en tilsvarende øvelse ble gjennomført var i fjor, like etter at Hovedretningssentralen tok i bruk de nye redningshelikoptrene.

– Vi rakk å øve med den i fjor, rett etter at den kom, og det gikk bra, sier Eide.

Basen for dagens øvelse blir på parkeringsplassen utenfor curlinghallen i Kåsen.

Der er det også innhentet landingstillatelse for Sar Queen.

– Det er lov for folk å komme og se, men det er viktig å holde avstand til helikopteret, sier Eide.

Særlig gjelder det under take-off og landing når Sar Queen frigjør kraftig rotorvind som kan blåse folk over ende.

Parkeringsplassen utenfor curlinghallen blir base for dagens øvelse. Foto: Morgan Frelsøy, arkiv