OPPDAL: Healing er en alternativ behandlingsform som mange søker for å bli kvitt små og store plager. Langrennsstjerne Hilde Gjermundshaug Pedersen har i lengre tid slitt ryggsmerter. Sist fredag ringte hun healer Olav Hindseth i Oppdal og ba om hjelp til å bli såpas smertefri slik at hun kunne starte i det store turrennet Marcialonga i Nord-Italia. Jo da, Olav gjorde hva han kunne, og søndag ringe Hilde GP fra Nord-Italia og jublet «jeg vant» til Olav.

Dette jubelbrølet ble overhørt av media, og siden har Olav sin telefon ringt ustanselig. Det er nesten slik at Olav Hindseth føler seg som den nye «snåsamannen».

Ingen ny «snåsamann»

– Nei, så ille er det nok ikke. Dessuten er jeg ingen mirakelmann som Joralf Gjerstad. Han er helt spesiell. Jeg er bare en healer som gjør mitt beste for å hjelpe folk som ber om det. Jeg er trygg på at jeg klarer å aktivisere en diffus kraft som kan virke helbredende.

Hva denne kraften er og hvordan den virker, kan verken jeg eller andre forklare. Det er heller ikke så viktig. Det som betyr noe er at den virker, sier Olav Hindseth.

Uforklarlig kraft

Det er mye mellom himmel og jord som ikke kan forklares. Behandlingsformen healing, og hvordan den helbreder, er noe av det som ikke kan forklares.

– Jeg mener vi alle er omgitt av en kraft som i gitte tilfeller kan virke helbredende, en kraft jeg som healer kan aktivisere. Det er derfor jeg kan drive med fjernhealing over telefon. Spør ikke meg om virkemåte, jeg vet bare at det virker, sier Olav Hindseth, trygg på seg selv.

Han ble klar over sine evner i 1995. Et familiemedlem fikk plutselig vondt i magen. Det ble snakk om å ringe etter doktor. Men før det ble ringt, ville Olav kjenne på magen til vedkommende. I løpet av kort tid forsvant smertene, og det var ikke lenger nødvendig å ringe etter hjelp.

– Jeg kunne ikke forklare dette, men ble straks nysgjerrig på dette. I løpet av det neste året prøvde jeg det samme på andre innen familien med smerter og sykdom. Mange ble friske. Men ikke alle, sier Olav.

Kontor med fast åpningstid

Året etter begynte han med healing i mer faste former. Han tok imot folk hjemme og han besøkte folk der de bodde. I 2004 opprettet han kontoret HEL Naturterapisenter sammen med homøeopraktiker Liv Håker.

– I 2003 ble kvakksalverloven erstattet av lov om alternativ behandling. Min virksomhet er regulert av denne loven. Jeg driver helt åpenlyst med regnskap og lister som viser antall personer som kommer. Jeg tar maks 400 kroner pr. behandling, ofte nøyer jeg med mindre, sier Olav.

Skeptikerne mener det er placebo-effekten som gjør seg gjeldende når folk blir friske etter et besøk hos en healer.

Det tror ikke Olav på i det hele tatt, og spør hvordan det er mulig for dyr å bli smertefri etter at han som healer har behandlet det. Et dyr har ingen tanker i den retning og har derfor ingen mulighet til å «tenke seg frisk».

Blir friske

Jeg mener jeg har belegg for å påstå at jeg kan hjelpe langt over halvparten av de som kommer til meg. De fleste blir helt friske, resten blir vesentlig bedre.

– Jeg vil at alle med alvorlig sykdom skal søke legehjelp før de eventuelt kommer til meg. Jeg kan selvfølgelig ikke gjøre folk med langt fremskreden kreft frisk. Men jeg kan gjøre hverdagen lettere og gi dem bedre livskvalitet i tiden de har igjen, sier Olav.

Han husker godt ei eldre dame som kom for å få hjelp sist sommer. På grunn av kreftsykdommen klarte hun ikke å drikke kaffe lenger.

Hun savnet kaffekosen, og ville så gjerne kose seg med en kaffekopp igjen. På vei hjem igjen stoppet ektefellen for å ta en kaffekopp fra termosen før han kjørte videre.

– Hun ringte og fortalte at den gode kaffeduften spredde seg i bilen. Plutselig fikk hun veldig lyst på kaffe igjen. Resten av sin levetid tålte hun kaffe og hadde glede av sin daglige kaffekopp. Hun fikk økt sin livskvalitet, sier Olav.

Resultatene forteller sitt

Han synes at healing og annen alternativ behandling har blitt mer akseptert de siste årene. Han mener å ha et godt forhold til legestanden og ser sin behandling som et supplement til skolemedisinen.

Det er jungeltelegrafen som har gjort ham kjent. Jungeltelegrafen beretter om hans resultater. Uten gode behandlingsresultater hadde det ikke vært noen healer med navn Olav Hindseth. Så enkelt er det.