Perioden for lisensjakta på jerv er 10. september til 15. februar. Oppdal får i år delta i et pilotprosjekt med lov til å prøve ut ekstra tiltak i forbindelse med lisensjakta.

- Pilotprosjektet var egentlig tildelt andre kommuner, men vi har fått skreket oss til å være med. Vi har en varaordfører (Ingvill Dalseg, journ.anm.) som har presset på for dette, sier fagansvarlig ved landbrukskontoret i Oppdal, Gro Aalbu, til Opdalingen.

Kunstig lys, snøscooter og overvåking

Et av tiltakene som nå kan brukes til lisensjakt på jerv er kunstig lys. I viltloven har det lenge vært tillatt med bruk av kunstig lys på revejakt med åte, i denne lisensperioden vil det også bli tillatt for jervjakt med åte.

Til og fra åteplassen er det tillatt å bruke snøscooter. I tillegg er det gitt lov til å bruke kameraovervåkning av fangstbås. Det er registrert to fangstbåser for jerv i Oppdal.

- Jerven er et nattdyr, og fordelen nå er at vi ikke trenger å jakte kun når det er månelyst. Tidligere har det vært tilfeldig om det har klaffet med vær og føre, forteller hun.

- Større sjanse å få utbytte

Per dags dato er det registrert 57 lisenesjegere på jerv i Oppdal - én kvinne og 56 menn.

- Jeg tror folk er positive til dette. Det er mange som har gjort seg klar til lisensjakt. Med disse nye tiltakene er det større sjanse å få utbytte, sier Aalbu.

Hittil er det felt en jerv i lisensperioden. I høst er det oppdaget flere kadaver av sau som kan stamme fra jerv.

- Det er dette som er riktig måte å regulere jervebestanden på. Det er bedre å ta ut dyr i den ordinære jakttiden, fremfor å holde på med hiuttak om sommeren, forteller hun, og legger til at bestanden er over bestandsmålet til Stortinget.

Søknad om å bruke lys på åte og snøscooter sende til Oppdal kommune. Alt som har med fangstbås og kameraovervåkning å gjøre er søknadspliktig til Fylkesmannen i Sør-Trøndelag.