Det var broren Geir Olav Seem som hentet den uheldige hundekjøreren på St. Olavs hospital, der 41-åringen ble innlagt for sjekk etter nærmere tre døgn i snøen.

– Nå skal vi først innom til mor, og så skal vi hjem til Jonny Roger og feire sammen med søsken og venner, sier Geir Olav Seem til NTB.

Han understreker at det går veldig bra med broren etter de strabasiøse døgnene i fjellet.

– Men han vil ikke snakke med pressefolk i dag. Vi får se i morgen, sier Geir Olav Seem.

Mental påkjenning

Ifølge sykehuset er Seem ikke påført fysiske skader etter det ufrivillige oppholdet i fjellet. Men selv om 41-åringen fysisk har klart oppholdet i snøen forbausende godt, har det etter all sannsynlighet vært en stor mental påkjenning for ham.

– Han er i uforskammet fin form, men er selvsagt mentalt preget av den utladningen han har vært gjennom, sier kameraten og kollegaen Svein Eirik Austgarden til NTB.

Austgarden sier det skal mer til for å knekke kompisen enn noen døgn i uværet.

– Han er en hardhaus, og en type som både er fornuftig og som ikke gir opp. Det vet vi som kjenner ham, sier Austgarden, som har hatt jobben med å motivere 41-åringens familie og venner til å ikke gi opp håpet om å finne hundekjøreren i live.

– Jeg visste at redningsmannskapene ville stå på for fullt til Jonny Roger var funnet, og jeg visste at de ville finne ham i live, sier Austgarden.

Hundene hjem på egne bein

Austgarden opplyser at også de tolv hundene var i fin form da de ble funnet.

– Bortsett fra et par av dem som var dårlig pelset og som fikk plass i tråkkemaskinen, gikk resten av spannet for egen maskin ned fra fjellet, ledet av den erfarne hundeføreren Kjetil Svanemyr, sier Austgarden.

Han forteller også at hundene har tæret på spekket i kulda, men at de trolig kunne ha klart seg i snøen i seks til sju døgn.

Jonny Roger Seem har lang erfaring som hundekjører. Sammen med to kamerater, blant dem Svein Eirik Austgarden, driver han firmaet Handler Import, som selger utstyr til hundekjørere. I tillegg driver han firmaet Granli Husky Tours, der han driver hundekjøring for barnehager, skoler og private grupper.

Spiste kakaopulver

Jonny Roger Seem spiste kakaopulver den siste natta ute med de tolv hundene sine. Da han ble funnet klokken 21.48, satt han med snø opp til brystet i sleden. Redningsmann Runar Haugmo Hoel sier til VG at han så lyset fra hodelykta hans.

Gjennom hele lørdagen hørte den erfarne hundekjøreren maskiner og lyder av letemannskapene. En gang fikk han også svar fra en scooterkjører etter å ha ropt ut i snøkavet. Han ga aldri opp håpet, selv etter 52 timer ute i snøstormen. Han var hele tiden ved godt mot, forteller Hoel til VG. nett.

Operasjonsansvarlig Finn Skårsmoen berømmer Seem for å ha holdt stand i hundesleden.

– Han har hørt maskinene, han har hørt pipelydene på tråkkemaskinen. Men han har ikke falt for fristelsen til å bevege seg. Så vidt vi kan vurdere har han ikke gjort en eneste feil, sier Skårsmoen til Opdalingen.no.

Seem ble liggende værfast på fjellet da de utslitte hundene nektet å gå videre torsdag kveld. Uværet gjorde at han ikke kom noen vei, og at letemannskapene heller ikke kom inn til området der han lå værfast. (ANB-NTB)

Foto: Randi Grete Kalseth
Foto: Randi Grete Kalseth
Foto: Randi Grete Kalseth