De viser til at antall innlagte med influensa og korona øker.

– For å redusere risikoen for at pasienter på sykehuset smittes med luftveisinfeksjoner som potensielt kan gi et alvorligere sykdomsforløp, ber vi om at pasienter som skal til behandling og andre besøkende, benytter munnbind dersom de har luftveisinfeksjon, sier assisterende fagdirektør ved St. Olav, Birger Henning Endreseth.

Pårørende og besøkende oppfordres til å holde seg hjemme ved sykdom. Dersom det likevel er nødvendig å dra på sykehusbesøk, bes de om å bruke munnbind.

Pasienter som skal til planlagt behandling, og som nylig har fått luftveisinfeksjon, bes kontakte avdelingen de skal besøke på forhånd.

– Slik kan vi avgjøre om planlagt time skal benyttes, eller om den bør utsettes, sier Endreseth.

Ansatte ved sykehuset skal holde seg hjemme ved sykdom og nyoppståtte luftveissymptomer, opplyser sykehuset.

De kan gå på arbeid hvis de har milde symptomer, eller helsetilstanden er god, men bør da bruke munnbind i fire dager etter symptomstart.

Økning i sykdom

Omfanget av luftveisinfeksjoner øker kraftig, med både korona, influensa og RS-virus, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Helsedirektoratet råder syke til å ta på munnbind om de må ut.

Tallet på nye sykehusinnleggelser på grunn av luftveisinfeksjoner øker til dels kraftig og er betydelig høyere enn på samme tid i årene før pandemien, ifølge ukerapporten til Folkehelseinstituttet (FHI).

– Kanskje vil juleferien bremse epidemiene noe, men vi må være forberedt på ny økning og fortsatt belastning av helsetjenesten på nyåret. Sykehusene og kommunene må ha beredskap for mer sykdom, større sykefravær, flere innleggelser og flere utbrudd i sykehjem og sykehus, skriver de.

(©NTB)