Når det er valgkamp, bruker partiene og politikerne virkemidler som de tror vil øke oppslutningen. Fra tid til annen går det helt skeis, som våre ni eksempler viser.

Uansett hvor mye man planlegger, er det ikke sikkert det går etter planen. Det har mang en politiker erfart. En liten detalj kan bli veldig stor når lyset slås på, og en gang iblant må man lure på om politikerne i det hele tatt har tenkt gjennom de mulige konsekvensene.

Her er ni utvalgte valgkamptabber, hentet fra 1989 og fram til 2015, i uprioritert rekkefølge.

1) 1989: Verdens største skrivefeil

I forkant av valget i 1989 ville Arbeiderpartiet vise at det kom til å gå galt om velgerne gikk for den borgerlige siden. Paritet rullet ut slagordet: «Med borgerlig styring kjører Norge i grøfta.» Som en del av kampanjen monterte de en halv Honda Civic langt oppe på en husvegg, slik at det så ut som den hadde kollidert rett i veggen. Det gikk fint, men så var det teksten som ble malt på under. Der sto det «borgelig styring.»

– Vi hadde en stor avduking, med masse presse og partisekretær Thorbjørn Jagland. Det var stor begeistring. Så var det en journalist som sa: «Staves ikke borgerlig med en «r» til»? forteller Kjetil Try i dag. Har var reklamemannen som sto bak prosjektet.

– Det var fryktelig pinlig. Jeg måtte stille hos NRK, hvor Lars-Jacob Krogh sa at jeg kanskje var tekstforfatter, men stave kunne jeg ikke. Det eneste jeg kunne si, var at det trolig var verdens største skrivefeil, på sju ganger fjorten meter.

2) 1993: Høyredreining i SV

Før stortingsvalget i 1993 hadde SV valgt «Ut av rundkjøringa» som slagord. De mente at Ap og Høyre snakket og snakket uten at det kom noen resultater ut av det.

Slagordet ble lagt på hylla da en journalist påpekte at det kun finnes én vei ut av en rundkjøring, til høyre.

3) 2011: Sint på direkten

Det å bli sint på TV er ikke god PR, og enda verre er det om sinnet ikke engang er rettet mot en politisk motstander. I opptakten til valget i 2011 mistet Liv Signe Navarsete besinnelsen da Janne Endal Andersson fra Eid konfronterte Sp-lederen med at partiet sviktet lokalsykehusene i distriktene.

– Jeg aksepterer rett og slett ikke at du står her og sier dette om Senterpartiet. På denne saken har vi brukt dager og netter og så skal jeg stå her å få kjeft, sa Navarsete, tydelig forbanna, og foreviget av TV 2 og NRK.

4) 1997: Berømt ultimatum

Før stortingsvalget i 1997 stilte Thorbjørn Jagland et ultimatum til sine velgere. Fikk ikke Arbeiderpartiet minst samme oppslutning som ved valget i 1993, altså 36,9 prosent, ville regjeringen gå av. De fikk 35 prosent. Det gjorde Ap til største parti, men Jagland holdt ord og gikk av. I stedet ble det dannet en sentrumsregjering ledet av Kjell Magne Bondevik.

Arbeiderpartiet har ikke kommet over 36,9 prosent i noen av valgene etter dette.

– Jeg var tilkallingsvikar i Arbeiderbladet i den valgkampen. 36,9-uttalelsen kom første dagen jeg var på jobb, sier Hege Ulstein, kommentator i Dagsavisen.

Hun fikk i oppgave å ringe rundt til de forskjellige fylkeslederne i Arbeiderpartiet.

– Så vidt jeg husker, var det delte meninger, og mange var forundret. I ettertid kan vi si at det var en tabbe, men jeg tror ikke han så for seg at han skulle si akkurat 36,9. Det var nok et utslag av overmot. Jagland trodde han skulle få større oppslutning, og da ville det vært en genistrek. Faktisk ble det jo et godt valg for han. Så kan man diskutere om tabben var at han gikk av, eller om det var å si 36,9.

5) 2011: Uheldig ordvalg

I 2011 lanserte Jonas Gahr Støre ett nytt slagord Arbeiderpartiet skulle bruke fram mot valget i 2013, «samholdskraft.» Det ble skjøvet på skraphaugen da VG minnet partiet på at Vidkun Quisling brukte det som tema for sin nyttårstale 31. desember 1940.

6) 1999: Feil skjerf

Fotballsupportere vet at man ikke bytter lag. Det glemte Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland, fra Drammen, da han smilende ble avbildet med et Rosenborg-skjerf i RBKs garderobe etter at trønderne hadde vunnet 2–1 over Molde i slutten av august 1999. Noen uker før kommunevalget.

– Når du er fotballsupporter, så tar du et valg for livet. Mens vi gråter når SIF taper på overtid på Stavanger Stadion, så jubler han på Lerkendal, sa lederen for GodsetUnionen, Thomas Melby, til Drammens Tidende.

Dermed ble Jagland ekskludert fra sitt medlemskap i GodsetUnionen.

7) 2011: Miljøversting

Under 2011-valgkampen dro SV på en turne rundt i Norge med en buss. Det gikk i grøfta da VG kunne avsløre at farkosten var av en type som ikke ville fått lov til å gå som buss i Oslo, på grunn av høye utslipp. På det tidspunktet skal den ha vært dobbelt så forurensende som de verste bussene som trafikkerte faste ruter i Oslo-området.

8) 2015: Engelsk apostrof

Bruk av slagord i offentlig rom er en sentral del av partienes strategi før et valg. I 2015 ønsket Arbeiderpartiet i Oslo å vise at de ville satse på flere lærere i skolen, og tapetserte bytrikkene med et bilde av Raymond Johansen og setningen «Oslo's skolebarn skal få flere lærere.» Det er ikke god norsk. Det skulle stått «Oslos». Samtidig var det kanskje et bevis på at selve innholdet i setningen hadde noe for seg.

9) 2015: Fakta eller fiksjon?

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen rullet ut det han mente var en informasjonsfilm i august 2015, kalt «Trygghet i hverdagen».

– Vi skal snakke om det på vår måte. Ikke med de vinklingene som NRK, Aftenposten, VG, Dagbladet ønsker å kjøre, sa Anundsen til Dagbladet.

Reaksjonene kom kjapt fra mange hold.

Arne Jensen, i Redaktørforeningen, mente overfor Dagbladet at «informasjonsfilmen» var ufrivillig komisk og kunne vært laget av Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Mens generalsekretæren i Presseforbundet, Kjersti Løken Stavrum, kalte det politisk reklame.