– Det er viktig at røykvarslerne virker når vi trenger dem, det kan redde liv, sier brannmester Eva Spilleth i Trøndelag brann og redningstjeneste (TBRT) til Radio E6.

1. desember er røykvarslerens dag, og da er anledningen der til å ta den årlige sjekken.

Mange har dårlig oversikt. En ny undersøkelse viser at fem prosent ikke har, eller ikke vet om de har røykvarsler. Det vil si at 200 000 personer kan være uten røykvarsel.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje.

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang man har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig, for det øker levetiden.

De siste fem årene har det vært 25 boligbranner i Oppdal og Rennebu, og desember er den måneden i året da det statistisk sett med flest boligbranner her til lands.

– Vi har julekranser, peiskos, bruk av komfyr, mer elektrisk utstyr og levende lys utgjør en ekstra risiko, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Åpne flammer en av synderne når det kommer til dødsbranner, da sprer ilden seg fort, sier Spilleth.

Må tas på alvor

Brannmesterkollega Trine Bakke peker på at røykvarslerdagen er en viktig påminnelse om å ta brannsikkerheten på alvor.

– Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Bakke.

Brannmannskapene vil ta imot publikum på den nye brannstasjonen fredag klokka 12. Foto: Morgan Frelsøy

Hun legger til at flere røykvarslere gir økt trygghet.

– Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv.

Brannmesterne Eva Spillseth og Trine Bakke minner om røykvarslerens dag. Foto: Arkivfoto

Ble reddet av røykvarsleren

Det har Eva Spilleth egen erfaring med.

– Jeg har røykvarsler så og si i alle rom - også i kjelleren, og det reddet meg en gang, forteller hun i Radio E6.

Røykvarslere skal normalt byttes ut etter åtte til ti år. Se etter produksjonsdato på baksiden. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil og ha kortere levetid.

Ifølge Eva Spilleth er det fortsatt rundt en halv million nordmenn som er uten fungerende røykvarlser.

– Røykvarsleren er hjertet i sikkerheten for hjemmet vårt.

Hun minner om at det finnes gode alternativer for den som eventuelt har redusert hørsel.

– Kontakt hjelpemiddelsentralen i din kommune, så får du god veiledning, og be naboer eller unge slektninger om hjelp til å bytte batterier om du ikke klarer det selv. Også brannvesenet kan bistå om ingen andre kan, sier Spilleth.

Inviterer til kaffe

1. desember markeres Røykvarslerdagen gjennom et samarbeid mellom flere etater. I anledning dagen inviterer brannvesenet i Oppdal fredag til å ta en kaffepraten etter lunsjtid på brannstasjonen . Her vil man i tillegg til kaffe få trygge råd og tips av:

  • Oppdal-Rennebu Gjensidig Brannkasse

  • Det Lokale Eltilsynet, Tensio

  • Hjemmesykepleien

  • Ergoterapaut fra hjelpemiddelsentralen

  • Det lokale brannvesenet

– Vi håper å treffe mange, for kun sammen skaper vi et tryggere samfunn. Vi har ingen å miste» sier brannmester Eva Spilleth.