OPPDAL: Alle som liker eksperimentell hardingfelemusikk med rot i norske tradisjoner bør rydde kalenderen fredag 22. juli.

Da kommer Valkyrien allstars:

– Tilhører menigheten

Kulturansvarlig Jan Perry Lund er svært fornøyd:

– Vi hadde en ambisjon om å få et kjent, etablert navn med tilknytning til festivalen. Det føler vi at vi har oppnådd med dette. De passer veldig godt inn i rammen, sier Lund, og legger til:

– De har jo tilhørt menigheten i lang tid.

Sammen med mesterkonserten lørdag kveld blir dette en av to store konsertkvelder under landsfestivalen, som starter 20. juli.

Gruppen skal ikke ha vært tunge å be.

– Nei, det var forbausende lett, avslører Lund.

«Gir begrepet folkekultur ny betydning»

Trioen Tuva Livsdatter Syvertsen, Ola Hilmen og Erik Sollid slo sine felestrenger sammen i 2002. Som regel har de også med seg Martin Langlie (trommer) og Magnus larsen (bass).

De ble kjent for folk flest takket være NRKs «Kjempesjansen» i 2006, og har siden fått Spellemannspris og Folkelarmpris. De slapp sitt andre album i 2009.

Les også: Verden vil ha Valkyrien

Gruppen beskriver seg selv slik på sine hjemmesider

«Valkyrien Allstars har sitt hjerte i folkemusikken og sin sjel i den kreative videreformidling. Nettopp derfor makter de å få stadig nye tilhørere til å fornemme hvordan musikken kan bergta. Ikke bare fordi den rykker i dansefoten, men rett og slett fordi den vibrerer i den enkeltes følelsesstreng.

I improvisasjonens ånd lar de seg inspirere av så vel blues og jazz, som reggae og rock. Musikalsk pågangsmot og ungdommelig driv bidrar til å gi begrepet folkekultur en ny betydning og levende musikk et nytt innhold.»

Når et bredt publikum

Det er liten tvil om at med denne bookingen vil landsfestivalen sikre seg oppmerksomhet og publikum også utenfor den faste menigheten.

– Det synes vi er veldig bra. Til sjuende og sist handler jo dette om to ting: En god opplevelse og god økonomi.

Valkyrien allstars skal spille i enten kulturhuset eller idrettshallen, som da er innredet med scene og lyd i forbindelse med konkurransene.

Deres desidert største hit er «Å gjev du batt meg»: