DC Universe Online (DCUO) tar utgangspunktet i DC Comics sitt univers hvor man finner superhelter som Batman, Superman og Wonder Woman, i tillegg til skurer som Lex Luthor og Jokeren.

Bortsett fra settinga så er det en ting som gjør DCUO ganske så unikt; det er utgitt på konsoll. Spillet finnes også til PC, men etter kontrollsystemet å dømme er konsollversjonen det beste alternativet.

Forrykende start

DCUO starter med en forrykende åpningssekvens, satt til ei framtid som bærer preg av store ødeleggelser, som kulminerer ved at Lex Luthor tar livet av Superman. Det er da Brainiac kommer. Og Luthor må ta turen tilbake til dagens tid for å advare mot den kommende invasjonen.

Denne åpningssekvensen er lett det beste med hele spillet. Den setter også premissen for spillet. Brainiac har sakte, men sikkert stjålet krefter fra Metropolis og Gothams superhelter og skurker. Disse kreftene er lagret i «exobytes» og planen er å lage sin egen hær med metamennesker. Luthor har imidlertid tatt med seg disse exobytene til nåtiden slik at vanlige mennesker som ikke er under Brainics kontroll kan ta i bruk disse kreftene. Dette er eneste måten å beseire Brainiac i framtida.

Og det er her du kommer inn i bildet, med din egen hjemmelagde superhelt eller skurk. Denne kan du enten lage basert på DC Universe sine kjente karakterer eller kombinere de krefter du velger sjøl. Her velger du blant annet hvordan du vil slåss og hva dine superkrefter skal være. I tillegg bestemmer du om du vil fly, løpe i ekstremfart eller bevege deg ved hjelp av akrobatikk og klatring. Du må også velge hvem som skal være din læremester.

Ensformig

Du starter ditt eventyr på et av Brainiacs romskip som du må kjempe deg ut av. Dette skal også lære deg spillets basis. Og det er virkelig kun det nødvendigste du lærer. Noen som ikke er vant til denne typen spill vil nok føle seg litt på dypt vann i starten.

Det blir fort tydelig hvor dette spillets fokus ligger. Det er ikke i det sosiale eller det utforskende; det er rein og skjær action. Dette er også noe av grunnen til at DCUO ikke virker så avskrekkende. Det er ingen lang læringskurve, her er det action fra første sekund.

Kampene fungerer ganske godt der du kombinerer våpenferdigheter og spesialferdigheter. Selv om oppdragene er nokså ensformige. «Bank disse», «hent dette», «ødelegg denne» er stort sett spillets mantra. Og oppdragene avsluttes gjerne med en tur gjennom en bygning der du skal banke en haug med fiender før du møter en boss, en mer eller mindre kjent figur fra DCU, på slutten.

Rask vei til toppen

I løpet av spillet vil du øke i level relativt raskt. Det gjør at man hele tiden føler en progresjon, helt til du kommer til leveltoppen på 30. Da vil du ikke lenger få noen nye ferdigheter, men siden utstyr har minst like mye å si er det verdt å spille litt også etter du har nådd 30. Ei heller etter at prøveperioden på 30 dager har utløpt.

Hvis du ikke vil, trenger du ikke å spille sammen med noen for å nå 30. Og de fleste oppdragene fungerer best alene. Et MMO som er best alene? Da vil jeg påstå at noe av poenget forsvinner.

Det er selvfølgelig muligheter for både å spille med og mot andre. Fra tid til annen kommer det «alerts» hvor du gir deg i kast med oppdrag sammen med andre spillere. Når du kommer opp til 30 vil du også låse opp «duoes» hvor du og din kompanjong kjemper sammen.

PvP

Ellers er det forskjellige muligheter for spiller mot spiller (PvP). Slik PvP framstår i dag fungerer det imidlertid dårlig. Her kan du enten spille i «arenas» med din egen karakter eller være en kjent skurk eller helt i «legends». Begge inneholder gode ideer, men er dårlig gjennomført.

Den grafiske presentasjonen i DCUO er flott. Sterke farger, gode animasjoner og stemningsfulle kuttscener. Stemmeskuespille på de kjente karakterene er glimrende, men på de anonyme fiendene er det enten grusomt eller bare kjedelig.

Tomme byer

Det er egentlig ganske vanskelig å finne noen spesielle grunner for å fortsette å spille DCUO så mye lenger etter du har nådd leveltoppen på 30. Du har alltids noe å ta deg til, men det blir rimelig ensformig etter en stund. Det er også fint lite å utforske i både Metropolis og Gotham, begge byene er skuffende tomme.

Leter du etter et spill hvor du kan fortape deg i en fantastisk verden, og bli der, er ikke DCUO det du leter etter, men vil du ha et MMO med høyt tempo og mye action vil det gi mye moro en stund. Noen tronarving til MMO-tronen er det imidlertid ikke.