Da en bjørn igjen slo til mot en sau på Ulsberg, var det omtrent på dagen ti år siden Rasken avsluttet sin bemerkelsesverdige ferd fra Sverige til Rennebu. FREDRIK KOSBERGLØKK

ULSBERG: Ved 22-tida om kvelden den 18. juli 1996 ble den småvokste, men blodtørstige hanbjørnen Rasken skutt ved Jamthaugen på Ulsberg. Stedet der Rasken døde ligger bare halvannen kilometers vei fra der sauekadaveret ble funnet denne gangen.

Mye omtale

Før han endte sine dager, hadde Rasken en medieoppmerksomhet som neppe noen enkelt bjørn er blitt til del i Norge. Allerede da de første skadene ble dokumentert ved Gravakslan på Nordskogen en liten måned tidligere, var det åpenbart at det var et svært blodtørstig individ som var på ferde. I løpet av kort tid og på et ganske avtrenset område, ble det funnet flere titalls kadaver. Relativt raskt ble det gitt fellingstillatelse, men uten at noen lykkes i å komme skadegjøreren på skuddhold.

Radiomerket

Blant saueeierne ble stemningen temmelig amper da det etter noen dager ble kjent at det trolig dreide seg om en radiomerket svensk ungbjørn. At den ikke var oppdaget av norske forskere, skyldtes at norsk peileutstyr ikke fanget inn signalene fra den svenske senderen.

Da riktig utstyr kom på plass, tok det ikke lang tid før Rasken ble peilet, men i den tette ungskogen ved Ea, like sør for Skamfersetra på Berkåk, var det ingen enkel sak å komme på skuddhold. Først da bjørnen satte ut av skjulestedet, la et helikopter seg «på hjul». Oppe på Døåkjølen ble det avfyrt en bedøvende pil. Dermed bar det tilbake til Dalarna med Rasken.

Mislykket utvisning

De som trodde at problemet var løst, tok imidlertid grundig feil. Ikke mange dager etter at han hadde våknet av «rusen» var bamsen på vei tilbake til selve paradiset der det gikk fristende sauer over alt. Da Rasken passerte gjennom Engerdal, viste to peilinger at han hadde kurs nøyaktig mot samvirkelgate i Soknedalen. Ikke mange dagene senere passerte han over Kvikne. Da var jegerne for lengst i helene på ham, men bjørnen lekte sisten med erfarne jegere i flere dager, før han falt for ei kule på Ulsberg.