Av MERETE FOSSUMOPPDAL/RENNEBU: Hos Oppdal Bilberging har telefonen ringt jevnt hele dagen. Mange bilister kjører fremdeles på sommerdekk, men også de som har lagt om får problemer på det glatte føret. Bilberger Idar Øyen forteller at dette er noe som gjentar seg hvert år når snøen kommer.– Vinteren kommer som julekvelden på kjerringa hver gang. Ved første snøfall er det vanlig med både utforkjørsler og påkjørsler, og i tillegg er det en del bilister som må hentes fordi de rett og slett ikke tør kjøre lenger, forteller han.Tidligere i dag måtte en amerikaner hentes i Gjevilvassdalen etter å ha blitt overrasket av føret. Det meldes også om en utforkjørsel i Brudalen. Begge disse uhellene forløp uten personskader.

Dekkskifte i siste liten

Også i Rennebu har mange fått problemer på de glatte veiene. En turbuss på vei nordover kjørte fredag formiddag av veien like ved Halland Camping. Bussen kjørte ut på venstre side i en høyresving, der den traff en strømmast og knuste en del av gjerdet på campingplassen. Sjåføren var alene i bussen, og det er ikke meldt om personskader. I tillegg meldes det om utforkjøringer på Garli og Grindal.

Hos Korsen Autoservice på Berkåk har det også vært langt mer hektisk enn vanlig. Stein Atle Knutsen jobber for fullt med å legge om dekk hos dem som har ventet til tolvte time.

– Vi begynte å legge om allerede for tre uker siden, men i dag har det vært ekstremt. Det er mest bilister på gjennomreise som kommer, men det finnes en del lokale etternølere også, sier Knutsen.

Knutsen tror ikke at det er bare sommerdekkene som skal ha skylden for uhellene.

– Bilene vi berget i dag hadde nye vinterdekk. Utforkjørslene skjer gjerne fordi folk er uvant med føret etter en lang sesong med bar asfalt, mener han.

Trailer-trøbbel

Glatte veier byr også på problemer for tungtransportene, særlig dersom man kjører uten kjettinger. Fredag ettermiddag kjørte en polskregistrert semitrailer i grøfta ved Ulsberg. Der blir den også stående, inntil transportfirmaet eventuelt betaler for berging. Politibetjent Torfinn Fossum på Rennebu lensmannskontor har sett seg lei på havarerte østeuropeiske vogntog som ikke betaler for kostbare bergingsaksjoner.

– Så lenge den øvrige trafikken kommer forbi vil det ikke bli gjort noe for å fjerne traileren. Som en siste utvei kan staten bekoste berging, med tilbakeholdelse i kjøretøy. Problemet er at disse vogntogene ofte er i så dårlig stand at det knapt dekker utrykkinga, forteller Fossum.

Han er oppgitt over at det ikke blir gjort noe med dette fra politisk hold.

– Det burde vært pålagt grensekontroll for å garantere at disse kjøretøyene er skikket for norsk vinterføre. Østeuropeiske trailere som kjører av veien er blitt like selvfølgelig som det første snøfallet, sier Fossum.