- Uten god støtte fra kommunen hadde nok ikke dette kommet i havn. Men etter mange turer til Trondheim og stort påtrykk fra kommunalt hold fikk vi til slutt støtte fra SND til å starte opp høsten 2000. Nå har vi virkelig bevist at vi er liv laga. Ordrebøkene er fulle og vi hadde et pent overskudd i fjor, sier Olav Hårstad til Opdalingen.

Men han lurer på om han hadde gått på prosjektet i dag om han hadde visst hva som var i vente. Snekkeren fra Rennebu innrømmer at det har vært år med mye hardt arbeid og lange dager. Men han understreker at strevet veies opp ved at han går til jobben med glede hver dag. - Det i seg selv er en tilfredsstillelse. Dessuten er vi nå ni mann som har arbeid i bygda. Jeg kan heller ikke se at vi blir arbeidsledige med det første, smiler en fornøyd dør-gründer.

Kjøpere over hele landet

- Vi har et typisk nisjeprodukt som ikke er masseprodusert. Prisen er deretter selvsagt. Men vårt inntrykk er at skal hyttefolk som utgjør størsteparten av kundene, ha noe spesielt spør de ikke etter prisen. Folk legger utrolig mye penger ned i hyttene sine. Da vil de ha heltre dører i spesiell stil. Her får alle spsiallaget det de vil ha, sier Hårstad.

Varene han leverer passer best i tømmerhus og hus i grovere materialer. Dørene er tunge og kompakte og passer ikke inn i smekre små leiligheter.

Kjempeordre på Geilo

Ei dør kan koste om lag 13.000 kroner, men da er også mye håndlaget. Bare å lage malen for døra er mye arbeid. - For en stund siden laget jeg hele 24 dører til en hytte på Geilo! Da kan vi fort regne ut at dette ikke var noen millionhytte.

- Nei. Hele hytta kom nok på 40 millioner så her var det snakk om klasse på mer enn dørene, forteller Hårstad. Han synes det er spennende å sette i gang med slike prosjekt. Særlig er det flott når kundene blir fornøyd. Hittil ha markedsføring vært relativt ukjent for den lille bedriften på Berkåk. Jobbene har bare strømmet på.

Hyttemessa gull verdt

I vår hadde han stand på den store Hyttemessa på Hellerud. - Det var markedsføring nok for oss. Vi fikk mange bestillinger gjennom denne messa og vi har alt bestilt plass til neste år, sier Olav Hårstad.

Mange av dørene hans blir dekorert etter ønske og behov. - Jeg har et samarbeid med Vidir Design i Sokndal som dekorer og maler dørene våre. De gjør et skikkelig pent og vakkert arbeid.

Ny type vinduer

Bedriften har også utviklet en ny type vinduer. Småruter ja, men ikke slagvinduer. De er kompakte, og har termoglass. - Vi har funnet ut at dette er mye mer hensiktsmessig både med hensyn til tetthet og renhold. Det synes kundene også for salget går meget bra.

Daglig leder i Rennebu dør og vindu har i det hele tatt lite å klage på annet enn at lokalene de i dag har er rent for små og trange. - Det begynner å bli et problem så om et år eller så må vi finne oss andre lokaler, sier han.

Han har nettopp fått satt opp en utstilling av ferdige prøver både vinduer og dører i et lokale som var ledig på torget på Berkåk. - Det er fint så får vi vist fram varene. Det er ikke så enkelt å gjøre seg opp et inntrykk inne i produksjonslokalene våre. Disse vareprøvene fikk vi bygd og satt opp til Hyttemessa på Hellerud i vår. Det var fint å få satt dem opp en plass slik at de kan gjøre nytten som utstilling her, sier Hårstad.

Foto: Heidi Olsen
Foto: Heidi Olsen