Oppdal: – For ti år siden var det bare vanlig Ringnes og Bokkøl i hyllen, forteller butikksjef Turid Tøfte ved Vinmonopolet i Oppdal, der hun har jobbet i 30 år, helt siden åpningen 6. september 1985.
– De siste årene har omsetningen av øl tatt helt av, og er firedoblet siden 2004.
Stor øl-interesse
– Den største endringen er likevel vareutvalget på øl. Nå er det ølbryggeri over alt, og flere mikrobryggerier er kommet inn i Vinmonopolets varesortiment.
– Etterspørselen er så stor at vi nesten ikke klarer å følge opp. Mange kunder har også stor kunnskap om øl, og etterspør stadig nye øltyper.
– Vi har til nå hatt mest fokus på vin, men ser nå at vi ansatte trenger oppdatering på øl. Så nå er vi i full gang med å kurse oss opp på øl.
– Vi kunne nok tatt inn mange flere ølsorter, men vi må jo ha plass til vin også, sier Tøfte.
Liten endring totalt
– Den totale omsetningen har endret seg lite de siste ti årene, forteller Tøfte. Mesteparten av omsetningsøkningen fra 30 til 43 millioner skyldes nok prisstigning.
Salget totalt ligger veldig stabilt fra år til år, selv om vi for eksempel får stadig flere hytteoppdalinger. Det er vi litt forundret over.
– Vi har faktisk hatt en liten nedgang fra 2013 til 2014. Ser vi på desemberomsetningen gikk denne ned med nesten 5 prosent fra 2013 til 2014.
– Vi tror nok at dette har en god del å gjøre med økt taxfree-salg. Det gir nok utslag her i Oppdal også, selv om vi ikke er like utsatt for svenskehandelen som for eksempel Røros og Halden.
– Det har i denne perioden også blitt langt flere utsalg, selv om Rennebu fortsatt venter på sitt minipol.
– Jeg vet at de fortsatt jobber for et minipol på Berkåk, men så langt jeg vet er de ikke med i 2015.
Vintrender
Tøfte kan fortelle at det har vært en stor utvikling når det gjelder både utvalg og kvalitet på vin de senere år, og at trendene mellom Oslo-området og Trøndelag og Oppdal er mye mer utjevnet enn tidligere.
– Da jeg begynte i 1985 ble det stort sett solgt rosévin som Mateus og Cabernet d´Anjou, forteller Tøfte.
– I dag er spekteret på hva folk kjøper langt større, og kvaliteten generelt har også blitt mye bedre på vin.
– Helt på topp i omsetning ligger de italienske vinene, spesielt Ripassovinene. Det kan likevel være litt sesongavhengig, og det omsettes for eksempel litt mer tyngre viner om høsten.
Tøfte kan fortelle at en annen trend er at hvitvin nå selges mer jevnt hele året, og ikke som tidligere hovedsakelig i sommerhalvåret.
– Salget av spesielt de tørre rosévinene er også økende, mens salget av musserende viner har tatt helt av. Spesielt italiensk Prosecco og spansk Cava, som nå også drikkes til mat.
– En annen viktig trend er at omsetningen av alkoholfritt øker, noe som skyldes langt bedre kvalitet enn tidligere.
– Tendensen er klar på at brennevinsomsetningen går tilbake på bekostning av økt salg av lettvin og øl.
– Det som også er gledelig er at ungdom synes å ha blitt mer opptatt av kvalitet enn kvantitet. Nå kan det komme ungdom som ber om en god flaske vin som de vil dele til et bedre måltid, avslutter Tøfte.