– I dag er vi endelig kommet dit at vi kan fjerne mange av smitteverntiltakene vi har levd med i vinter, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på pressekonferansen der han tirsdag kveld varslet en rekke lettelser.

Han viste til at omikron gir mindre alvorlig sykdom og at vi har god vaksinedekning.

– Derfor kan vi i dag langt på vei åpne opp. Vi kan åpne opp selv om smitten stiger raskt, sier Støre.

– Kort oppsummert går vi fra detaljerte regler til meteren, munnbind og sunn fornuft, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Ny vurdering snart

Dette er første steg på veien mot en ny gjenåpning. Mens Danmark fjernet alle tiltak i en fei, har helsemyndighetene her hjemme rådet regjeringen til å ta det gradvis.

Regjeringen fjerner blant annet kravet om å legge til rette for hjemmekontor og anbefaler at arbeidsgivere selv vurderer hvor mye hjemmekontor som er riktig på den enkelte arbeidsplass.

– Her må bedriftene også tenke på hvordan de kan unngå at alle blir syke samtidig, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Regjeringen varsler at de siste tiltakene trolig kan avvikles 17. februar, da det vil gjøres en ny vurdering.

De omfattende lettelsene gjelder fra tirsdag kveld klokken 23. Regjeringen gjør flere lettelser enn det helsemyndighetene anbefalte.

Dette er lettelsene:

Samfunn og skole:

 • Påbudet om hjemmekontor fjernes. Arbeidsgivere anbefales å selv vurdere hvor mye hjemmekontor som er riktig på den enkelte arbeidsplass.

 • Det blir ikke lenger gult nivå i skoler og barnehager.

Uteliv og kultur:

 • Skjenkestoppen som har vært fra klokken 23 den siste tiden forsvinner helt. Kravet om bordservering fjernes også.

 • Det blir ikke avstandskrav når man sitter i setet sitt på arrangementer med faste tilviste plasser, som kino, teater eller lignende. Det betyr at kulturhuset i Oppdal kan fylles når Tore Sagen kommer med standup fredag.

 • Organiserte idretts- og fritidsaktiviteter kan foregå som normalt både innendørs og utendørs for alle. Dermed kan breddefotballen starte å trene igjen, og det blir futsalkamper i 2. divisjon i Rennebu lørdag.

 • Fornøyelsesparker, lekeland, spillehaller og lignende kan åpnes igjen.

Isolasjon, karantene og testing:

 • Smitteisolasjonen forkortes til fire dager.

 • Antallsbegrensningene fjernes for både offentlige og private sammenkomster.

 • Kravet om å teste seg på grensen forsvinner.

 • Smittekarantene avvikles for alle, men husstandsmedlemmer og tilsvarende nærkontakter anbefales å teste seg.

 • Barn i grunnskolealder eller yngre anbefales kun test ved symptomer, også hvis det er smitte i hjemmet.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og FHI-direktør Camilla Stoltenberg på tirsdagens pressekonferanse om koronasituasjonen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Disse tiltakene videreføres:

 • Enmetersregelen gjelder fortsatt i flere sammenhenger. Det gjøres lettelser for universiteter og kulturarrangementer med faste sitteplasser.

 • Det er fortsatt påbud om å bruke munnbind når det ikke er mulig å holde meteren.

 • Det er fortsatt krav om at bedrifter skal sikre en smittevernmessig forsvarlig drift.

Smittetopp i februar

Det er i stor grad frykt for at sykefraværet skal bli for høyt, som gjør at noen tiltak fortsatt skal gjelde.

Helsemyndighetene venter fortsatt en smittetopp i februar der det kan bli over hundre daglige innlagte, kom det fram i det faglige rådet til regjeringen.

De argumenterer imidlertid for at det er umulig å bremse omikronbølgen uten svært strenge tiltak, og at det er flere forhold som taler for å innføre lettelser i stedet.

– FHI vurderer at de fleste tiltakene mot epidemien nå kan trappes gradvis ned over kort tid uten at det gir alvorlig økning av risiko, skriver de i faglig råd.

– Verre med smitte

Helsemyndighetene viser til at risikoen for alvorlig sykdom og død er betydelig lavere med omikron og høy vaksinedekning. Samtidig viser det til at tiltakene innskrenker friheten til folk.

Tiltakene er på noen måter og for noen grupper sannsynligvis verre enn smitte ville ha vært, skriver fagmyndighetene. Dette gjentok også Kjerkol på pressekonferansen.

Det vises også igjen til at det for noen kan være bedre å bli smittet nå kort tid etter en vaksinedose og med en mildere variant, enn senere.

Støre varslet også på pressekonferansen at det vil bli en ekstern granskning av regjeringens pandemihåndtering.