OPPDAL: Etter de siste måneders intense debatt og kamp for kretsskolene i Oppdal er det vel ingen som levner tvil om engasjementet.

I dag kunne Ola Arne Aune og Jon Aalbu i Kretsoffensiven overlevere nok et synlig bevis til varaordfører Heidi Pawlik Carlson (Krf): Over 800 underskrifter, mange fra barn men de fleste fra voksne ifølge Aune og Aalbu, på totalt 20 underskriftslister.

Fra hele bygda

Listene har ligget ute over hele kommunen i flere måneder.

– Med tanke på at det bor rundt 150 voksne i både Drivdalen og Lønset er det veldig mange flere som har skrevet under. Det har krydd av folk som har villet undertegne, forteller Aune.

– Til og med noen i Vollan har skjønt at skolen deres er i fare, skyter Aalbu inn.

Han understreker at Kretsoffensiven har jobbet for bevaring av alle kretsskolene - ikke bare Drivdalen og Lønset, som fokuset naturligvis har vært størst på etter at rådmannens arbeidsgruppe gjennom skolebruksplanen foreslo nedlegging av disse to.

De to har gått igjennom underskriftene, og konstaterer at de representerer et tverrsnitt av Oppdals befolkning, også av de som bekjenner seg til bestemte partier. Noen konkrete navn nøler de å gå ut med, men:

– Vi vet det er gamle, trauste Ap-medlemmer som har skrevet under, sier Aalbu.

Krise

Carlson tok treffende nok en pause fra kommunens kriseøvelse for ta imot underskriftene.

– Vi har drevet krisehåndtering i flere måneder vi nå, sier Aalbu.

Carlson slår fast at underskriftene beviser det store engasjementet.

– Dette skal vi ta med oss, sier hun og lover at et brev fra Kretsoffensiven vil bli lagt ut til kommunestyrets medlemmer i forkant av onsdagens skjebnemøte.

Samtidig:

– Nå er det jo kjent hva Krf står for.

Krf varslet etter medlemsmøte sist mandag at de vil lytte til sine medlemmer som har gitt marsjordre om å bevare dagens skolestruktur, slik partiet gikk til valg på.

Krf har ikke funnet pengene

Imidlertid har ikke partiet funnet pengene til å dekke opp for dette ennå. I dag skal partiet ha styremøte, og i kveld er det felles gruppemøte med samarbeidspartner Ap.

– Vi må lytte til medlemmene. Samtidig er Ap samarbeidspartneren vår, og det forhold vi oss til, svarer hun på spørsmål om partiet har tatt imot invitasjonen til å ha formelle møter med opposisjonen for å finne en felles løsning.

– Vi har bare snakket uformelt.

Usikker på Frp

Jubelen i Drivdalen og på Lønset var stor da Krfs standpunkt ble kjent sist tirsdag, men Aune og Aalbu føler seg ikke helt trygge.

– Det har vært mye arroganse og saksbehandlingsfeil i denne saken, så vi føler oss ikke trygge på noe, sier Aalbu.

De erkjenner også at de ikke vet hvor John Gisnås (Frp) lander. Han sa til Opdalingen sist uke at han vil fatte en endelig avgjørelse i kveld. Gisnås lanserte tidlig i debatten forslag om å legge ned både Drivdalen, Lønset og Vollan skoler, og bygge ny skole nord for sentrum.

I de siste rundene har han imidlertid stått sammen med resten av opposisjonen i kampen for å få saken utsatt på grunn av prosessen.

– En politisk farse

Gisnås' stemme vil bli utslagsgivende når kommunestyret behandler saken onsdag. Aune og Aalbu reagerer på at en så viktig sak kan avgjøres med bare én stemme.

«Det normale i store viktige saker er at det avkreves 2/3- eller 3/4-dels flertall, men i denne saken som kanskje er den viktigste for bygdas utvikling og framtid, etter 2. verdenskrig, ser det ut til at meningen til noen få skal gå framom meningen til mange», skriver Kretsoffensiven i brevet til politikerne.

– Det vil være ille om dette skjer, sier Aalbu som kaller hele prosessen for en politisk farse dersom det nå blir nedleggelser.