- Å bli politi har vært målet siden jeg var liten

Et variert utvalg med instruktører ga elevene en inføring i sine yrker under torsdagens karrieredag.
Nyheter

Torsdag var det duket for karrieredag for tiendeklassingene ved Vollan ungdomsskole og Oppdal ungdomsskole.

Her fikk elevene en innføring i alt fra politiyrket, hvordan det er å være ambulansearbeider, vekter og gründer, for å nevne noe.

En av de mange som hadde tatt turen for å fortelle om sine yrker, var butikkslakter Hanne Munkvold fra Mathallen.

- Jeg synes det var greit å høre hvordan jobben var. Det frister litt, sier Ingar Rislien. Kameraten Siem Abraha sier seg enig.

- Jeg synes det frista, i hvert fall. Det er synd de ikke har en matfaglinje på Oppdal videregående. Jeg synes det høres spennende ut å bli flinkere til å lage mat, sier Abraha og røper at han gleder seg ekstra mye til karrieredagens veterinærpost.

Sondre Horvli var på sin side tydelig på at det var elektro han gledet seg mest til.

- Jeg har så godt som bestemt meg for at det er elektro jeg skal gå, allerede, konstaterer han.

- Kjempepositivt

Men tilbake til matfag. I tillegg skader det selvsagt ikke at du, om du utdanner deg innenfor matyrket, er så godt som sikra jobb i Oppdal, i følge Munkvold, som for øvrig anbefaler butikkslakteryrket med hele sitt hjerte.

- Dette er noe jeg brenner for og jeg synes det er kjempepositivt å få komme hit og kanskje inspirere andre til å begynne å jobbe med mat. Jeg håper så mange som mulig finner ut at dette er artig, smiler hun.

Også hun synes det er synd at det ikke er en matfaglinje på OVS nå, men er samtidig glad for at det er snakk om at det skal bli det på sikt.

- Det er ikke bare på Mathallen vi trenger faglærte, men hotellene har også behov for det. Vi blir alle veldig glade om vi får økt rekrutteringen, sier hun.

- Så du anser det ikke som økt konkurranse om det plutselig står flere butikkslaktere i Oppdal?

- Å nei nei nei, det er bare positivt, åhoooi. Desto flere vi er, jo bedre, ler hun og påpeker at hun ikke har angret en dag på at hun valgte denne yrkesretningen.

- Vil bli politi

I et annet klasserom var ørret-gründer Stein Kjartan Vik i full vigør med å forklare hva som kreves for å bli en suksessfull grründer.

Teodor Bjørndalseter fulgte nøye med på hva Vik hadde å si, og påpekte etterpå at gründer er noe han faktisk har tenkt litt på at han kunne tenke seg å bli.

- Dette var veldig interessant. Som Stein Kjartan sier, så er det ganske avansert og vanskelig å komme i gang som gründer og å lykkes med det.

Bjørndalseter har ikke sett seg ut noe felt han kunne tenke seg å bli gründer innenfor.

- Du må bare finne noe du tror du kan få ut i markedet og som folk liker og vil betale for.

Tiendeklassingen gleder seg ekstra til han kommer til politi-innføringen.

- Det er politi jeg har hatt som mål siden jeg var liten, det er det jeg tror jeg skal bli. Det er enten lege, politi eller gründer.

- Hvorfor politi?

- I mange yrker sitter du bare på en pult og skriver på dataen. Politi høres derimot spennende ut.  Akkurat som i ambulansearbeideryrket, så får du oppleve noe nytt hver dag. Ingen dager er likens! Jeg vil ha en spennende hverdag, sier han.

For gründer Stein Kjartan Viks del, er dette andre gang han er på karrieredag.

- Jeg synes det er veldig okay å gi elevene litt innsikt i hvordan det er å være gründer. Jeg har en del erfaring å dele, slår han fast.

- Hvordan er veien videre for ungdomsskoleelever som ønsker å bli gründere?

- Skal du bli gründer, må du  ha unik kunnskap om et eller annet. Har du det, tenker jeg at det bare er arbeidsviljen og pågangsmotet som stopper deg. I utgangspunktet har alle mulighet til å bli gründer, men samtidig så er det ikke for alle. Hvis du ønsker deg forutsigbar inntekt og arbeidstid fra dag én, kan du bare sette en strek over gründer med en gang. Det er vanligvis trange kår og masse jobb uten lønn i flere år, før du begynner å tjene penger. Det kan være brutalt, sier han.