Det har vært en hard vinter med mye snø og kalde temperaturer. Det kan potensielt resultere i stor pollenspredning, nå som våren er her og varmegradene er i ferd med å ta over.

Men allergikere i Rennebu og Oppdal trenger ikke å bekymre seg veldig, skal vi tro pollenanalytiker hos Norges astma- og allergiforbund, Hallvard Ramfjord.

Ramfjord mener det fortsatt kommer til å ta en liten stund, før det blir noe særlig til pollenspredning i Oppdal og Rennebu.

- Men det er klart at hvis det blir veldig varmt i en ukes tid framover, kan det fort bli pollenspredning der også. Så tidlig på året, er det hovedsakelig snakk om pollen fra or og hassel, og i hvert fall hassel er det lite av i Oppdal. Den første pollentypen som sprer seg hos dere, kommer nok fra selja. Den dukker ofte opp fra 20. april og utover.

Største trusselen er bjørk

Det som har aller størst betydning for allergikerne i Oppdal og Rennebu, er uansett bjørkepollen og gresspollen.

- Bjørk er det mye av. Det er vanskelig å forutse når det starter, men midten av mai er et typisk starttidspunkt for bjørkepollensesongen. Sesongen varer i tre uker. Gresspollensesongen starter rundt sankt hans. Etter det, er det ikke mye pollen å snakke om på fjellet. Dere har en mye kortere og lettere sesong, enn de som bor i lavlandet.

Ramfjord tror ikke at den kalde og harde vinteren kommer til å ha så stor betydning for Oppdal og Rennebu.

- For oss som bor i lavlandet, kan det bli litt fortettet i starten. Dagene vi har foran oss nå, vil det være ganske tett med pollen fra or. Oppdal kommer ikke til å få en sånn effekt, siden det nesten ikke finnes or der.

Ramfjord anbefaler allergikerne om å følge med pollenvarslingen på astma- og allergiforbundet sine hjemmesider. Der legges det regelmessig ut oppdateringer om hvordan pollensituasjonen er i de forskjellige regionene.

- Det kan «eksplodere»

- Hva som gjelder for Oppdal og Rennebu spesifikt, er jeg ikke rette person til å svare på. Men på generell basis kan jeg si at det kan forekomme en «eksplosjon» av pollenspredning, hvis det plutselig går fra å ha vært stabilt kaldt, til en plutselig varmebølge, sier regionssekretær i Norges- astma og allergiforbund avdeling Sør-Trøndelag, Gina Evelyn Strøm.

Hun sier at pollenallergikere kommer til å merke det veldig godt, hvis sesongen får en såkalt pangstart.

- Du blir dårligere hvis spredningen skjer raskt, enn om det kommer litt etter litt. For noen år siden hadde vi en veldig kald vinter og vår, før varmen plutselig kom. Da eksploderte det og spredningen var stor. Enkelte ble veldig dårlige og måtte være hjemme fra skole og jobb, sier Strøm.

Gode råd

Strøm har flere tips om hvordan allergikerne kan minske pollenpåvirkningen.

- Et godt tips er å holde vinduene lukket på dagtid, når spredningen er som størst. Det er viktig å unngå å få pollen i huset.

Når du beveger deg ute, er det også fort gjort å få pollen på klærne eller i håret. Strøm anbefaler folk om å børste håret og skifte klær når de kommer inn. Også husdyr kan dra med seg pollen inn.

- Børst hunden, støvsug vindusventilene og unngå å tørke klær utendørs. Når det kommer pollen inn i huset, blander det seg med husstøvet. Derfor er det mange allergikere som støvsuger ofte. Skal du lufte sengeklær, anbefaler jeg å gjøre det på kveldstid når spredningen er mindre.

De som liker å sove med åpent vindu om natta, kan henge et filter foran vinduet for å filtrere ut det meste pollenstøvet. Filteret må være så tett vevd at det slipper inn luft, samtidig som at det holder pollenkornene ute.

Anbefaler pollenfilter

- Folk som driver med hard trening, kan bli ekstra hardt rammet av pollenallergien. Det oppleves verre, når du anstrenger deg. Det er mange som må stå over fotballkamper og slike ting på grunn av pollen. Folk som har astma kan også bli dårligere av pollen.

De som likevel ønsker å sykle til og fra jobb, kan bruke pollenfilter (en maske som dekker nese og munn).

- Jeg har hørt at en del folk synes pollenfilter funker bra. Når du anstrenger deg, åpner du gjerne munnen for å puste. Da puster du inn enda mer pollen, enn om du bare bruker nesa. Pollenfiltrene kan oppleves som litt varme, men det er et bedre alternativ enn å bli dårligere. Andre foretrekker kanskje å unngå fysisk aktivitet og holder seg innendørs i denne perioden. Det er smak og behag.

Strøm påminner til slutt skoleelever og studenter om at de har krav på en time ekstra på eksamen, dersom de har legeerklæring på at de har pollenallergi. Det varierer fra skole til skole, hvor tidlig en kan søke og hvor fersk legeattesten må være.

- En time ekstra kan være fint, da du gjerne blir litt trøtt og uopplagt av pollenallergi. Da kan den ekstra timen være betryggende, sier Strøm.