Marit Bjerkås (Ap) er over seg av begeistring etter at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti fikk med seg Kristelig Folkeparti, slik at de tirsdag fikk flertall i Stortingets Helse- og omsorgskomite for endring av tilskuddsordning til nybygg og rehabilitering av sykehjem og omsorgsplasser.

- Over to års kamp har gitt resultat, så nå er jeg sykt fornøyd, sier hun.

Jobbet lenge med saken

Bjerkås har lenge jobbet med denne saken, først gjennom årsmøtet i Rennebu Arbeiderparti og fylkesårsmøte i Sør-Trøndelag Arbeiderparti.

- Vi er samlet mot regjeringens politikk, og jobben er gjort her i Rennebu, rettet i mot sentrale politikere i eget og andre parti. Jeg tok saken opp på landsstyremøte i Arbeiderpartiet, der Jonas Gahr Støre fulgte opp saken i sin tale, noe som igjen førte til at det ble vedtatt i Arbeiderpartiets program på siste landsmøte. Å få være med og jobbe for en sak gjennom hele systemet har vært veldig lærerikt, forteller hun.

- Regjeringens politikk la opp til at de med netto tilvekst av sykehjemsrom hadde førsteprioritet i Husbanken, noe som medførte lengre behandlingstid for alle andre. Nå har vi ikke lenger det presset på oss, sier hun.

- Må få bygge etter behov

Flertallet i Helse- og omsorgskomiteen i Stortinget har i tillegg vedtatt å heve tilskuddet til døgnaktivitetsplasser fra 30 til 50 prosent. Det er også et vedtak lokalpolitikeren er svært tilfreds med.

- Å bygge ut dagplasser for demente er kjempeviktig slik at flere kan bo lengre hjemme, pårørende får avlasting og mange flere eldre fortsatt kan være sjefer i eget liv. Dette er så viktig, sier Bjerkås.

Ikke minst medfører tirsdagens vedtak at kommunene ikke trenger å bygge større enn behovet, noe som med regjeringens politikk var problematisk for mange kommuner.

- Jeg puster lettet ut, i hvert fall i forhold til tilskuddsbiten. Nå står vi friere i forhold til prosjektet her i Rennebu med utbygging av sykehjemmet, sier Bjerkås.

Hadde ikke vedtaket blitt gjort, ville det i følge Bjerkås innskrenket mulighetene for nytt sykehjem i Rennebu.

- Regjeringen vil kun satse på prosjekt der det er netto tilvekst av sykehjemsplasser. Det står ekstremt mange sykehjem rundt i landet, og uten denne endringen i tilskuddsordningen, presser man kommunene til å bygge større enn det de har behov for, sier hun.

Bjerkås er også fornøyd med at Rennebu KrF har jobbet inn mot de sentrale politikerne for å få dem på vedtaket, slik at denne fikk det nødvendige flertallet i Stortingets helse- og omsorgskomite.

Saken sluttbehandles i Stortinget 13. februar.

- Årsmøtet i Rennebu Arbeiderparti er dagen etter. Da skal vi feire med kake, lover Marit Bjerkås.

I en pressemelding sier Arbeiderpartiet at dette vedtaket betyr at de nå stanser regjeringens milliardkutt til sykehjemsoppussing.

- Vi er glade de for at det i dag ble satt punktum for helseministerens forslag om å ikke lenger gi tilskudd for å rehabilitere slitte sykehjemsplasser, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.Over hele landet har kommunepolitikere fra alle partier advart kraftig mot å kun gi støtte til bygging av nye sykehjemsplasser. Med regjeringens forslag ville støtte kun gis hvis kommunene samtidig bygget tilsvarende antall nye plasser fra 2021.I Oslo ville dette kunne ført til et kutt på så mye som 3 mrd kroner, mens Høyrestyrte Bærum fryktet et kutt på 1,6 mrd.- For mange eldre over hele landet ville det betydd at de ble boende på sykehjem med store oppgraderingsbehov uten at kommunene deres ville hatt råd til å pusse opp. For ansatte ville det medført mer slitasje på grunn mangel på nødvendige fasiliteter på umoderne sykehjem, påpeker Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol.Regjeringens utalte hensikt var å øke antallet sykehjemsplasser, men med det foreslåtte kuttet kunne det fort blitt færre, mener Kjerkol.

- Hvis kommunen kun får tilskudd til nybygg, er det sannsynlig at det gamle, umoderne sykehjemmet vil bli faset ut istedenfor å rehabiliteres. Det ville det ikke blitt flere plasser av, og det ville blitt mer kostbart, sier hun.- Norske kommuner ønsker seg et kraftig løft for sykehjemmene sine og for den hjemmebaserte omsorgen. De ønsker enklere omsorgsleiligheter, god bruk av velferdsteknologi og bedre innhold i eldreomsorgen. Livskvaliteten til eldre, både de som bor hjemme og de som bor på sykehjem, må prioriteres. Det har stortingsflertallet sikret i dag, sier Jonas Gahr Støre.